23.05.2020 12:03
Просмотров: 862

НАЗК розпочинає перевірку декларацій високопосадовців за новим порядком

НАЗК розпочинає перевірку декларацій високопосадовців за новим порядком

Відтепер Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) порівнюватиме вартість задекларованих активів із їх ринковою ціною; у разі появи нової інформації проводитиме повну перевірку декларації повторно; перевірятиме, чи отримані суб’єктом декларування подарунки не перевищують граничні суми тощо. Ці та інші зміни передбачені новим Порядком проведення контролю.

1 червня, коли закінчиться період для подання декларацій за 2019 рік, НАЗК застосує систему автоматизованого логічного та арифметичного контролю для визначення декларацій із найбільшими ризиками.

У першу чергу перевірятимуть декларації Президентів України, Прем’єр-міністрів та міністрів.

Зміни, передбачені новим Порядком проведення контролю:

● визначені конкретні дії уповноваженої особи НАЗК під час перевірки;

● визначений спосіб проведення кожної зі складових перевірки: зокрема, вартість задекларованих активів порівнюватиметься із їх ринковою ціною або аналогічних активів;

● у разі появи нової інформації НАЗК проводитиме повну перевірку декларації повторно;

● перевірятиметься дотримання суб’єктом декларування обмежень щодо отримання подарунків, а також обмежень, встановлених після припинення діяльності суб’єкта декларування;

● передбачена перевірка на встановлення ознак необґрунтованості набуття активів;

● на проведення повної перевірки передбачено до 120 календарних днів; за крайньої необхідності строк може бути продовжено на щонайбільше 60 днів;

● протягом 10 робочих днів з дня закінчення терміну перевірки уповноважена особа НАЗК зобов’язана підготувати довідку за результатами проведення повної перевірки та оприлюднити її на офіційному вебсайті НАЗК.

Новий Порядок проведення контролю дозволить оновленому НАЗК перевіряти декларації високопосадовців у більш ефективний та технологічний спосіб.

Проведення повних перевірок декларацій – це інструмент забезпечення доброчесності державної служби та виявлення тих осіб, які використовують державні посади для власного збагачення, а не для добробуту громадян.

Довідка. Раніше для початку та затвердження результатів проведення повної перевірки декларацій НАЗК як колегіальний орган мало провести засідання і прийняти відповідне рішення. Зміни до Закону України «Про запобігання корупції» у жовтні 2019 року позбавили НАЗК статусу колегіального органу, а отже, попередній порядок перевірки декларацій не міг бути застосований на практиці. Таким чином, НАЗК розробило, а Мін’юст погодив новий порядок.

Источник: nazk.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович