16.01.2018

Батько засновника Google захищав дисертацію в Харкові, а тепер підтримує там студентів-математиків

Виявляється в Харкові існує фонд з підтримки річними стипендіями найбільш активних молодих українських математиків. Фінансує цей фонд професор університету Меріленда (США) Михайло Брін – батько Сєргєя Бріна, засновника Google – про це повідомив керуючий партнер Creative Quarter Ілля Кенінгштейн.

Фонд щорічно проводить конкурс, в якому може брати участь будь-який математик у віці до 35 років, який живе і працює в Харкові.

«У 60-і роки в МГУ навчався талановитий молодий математик Михайло Брін. Після закінчення, він написав дисертацію, але в ті роки єврею захиститися в СРСР було проблематично. Разом з ним в МГУ навчався Дмитро Ахієзер – син знаменитого харківського математика Наума Ілліча Ахієзера, професора механіко-математичного факультету Харківського державного університету, популярність якому принесли роботи з теорії функцій і математичної фізики. Дмитро вирішив допомогти другові і попросив про це батька. А той, використовуючи свій авторитет, організував для Бріна захист в Харкові. Михайло Брін успішно захистився, а через деякий час поїхав в США. Минуло багато років, і Брін вирішив вшанувати пам’ять Ахієзера, який допоміг йому свого часу. І організував в Харкові стипендіальний фонд його імені для підтримки живуть і працюють там молодих математиків» – пише Кенінгштейн.

Источник: watcher.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё: