03.11.2023 09:13
Просмотров: 328

Квартирні афери у Харкові: прокуратура домоглася повернення громаді нерухомості вартістю 1 млн грн

Квартирні афери у Харкові: прокуратура домоглася повернення громаді нерухомості вартістю 1 млн грн

Харківський апеляційний суд підтримав позицію Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова і повністю задовольнив позов в інтересах держави в особі Харківської міської ради про визнання квартири відумерлою спадщиною та її передачу у власність Харківської міської територіальної громади. 

Про це повідомила прокуратура Харківської області.

Встановлено, що у 2009 році між двома жінками було укладено договір довічного утримання та догляду, відповідно до якого одна з них взяла на себе зобов’язання забезпечувати належний догляд іншій жінці — надавати їй необхідну допомогу, харчування і одяг.

Своєю чергою, жінка, яка потребувала догляду, передала у власність помічниці свою двокімнатну квартиру, розташовану по вул. Танкопія у Харкові. Площа вказаної нерухомості складає близько 50 кв. м, а її вартість — понад 1 мільйон гривень.

Однак у 2014 році зазначений договір довічного утримання та догляду було розірвано в судовому порядку, а право власності на квартиру було зареєстровано за попередньою власницею. У 2016 році ця жінка померла. Оскільки вона не мала спадкоємців, її квартира мала б перейти у комунальну власність як відумерла спадщина.

Після цього державним реєстратором проведено державну реєстрацію права власності на квартиру за колишньою доглядальницею, тобто відбулось незаконне заволодіння квартирою. За цим фактом окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактом шахрайства (ч. 3 ст. 190 КК України).

Також прокурори звернулись до Фрунзенського районного суду м. Харкова з позовом про визнання незаконним і скасування рішення державного реєстратора, визнання спадщини відумерлою та її повернення у власність територіальної громади. Суд першої інстанції задовольнив позовні вимоги лише частково.

Тож, послідовно відстоюючи позицію, прокурори оскаржили вказане рішення в апеляційному порядку.

Наразі рішення суду апеляційної інстанції набрало законної сили. Окружною прокуратурою вживаються заходи щодо його реального виконання.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович