11.03.2024 08:34
Просмотров: 207

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув кінопремію «Оскар»

Український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув кінопремію «Оскар»

У ніч з 10 на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася церемонія нагородження найпрестижнішою кінопремією світу – Оскар 2024.

Український фільм «20 днів у Маріуполі» режисера Мстислава Чернова отримав Оскар у категорії «Найкращий документальний фільм», повідомляє Фокус.

Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі»

Його створили режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які залишалися в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну, і зафіксували початок знищення країною-агресоркою українського міста.

На церемонії вручення український режисер заявив, що хотів би мати змогу обміняти «Оскар» на те, щоб росія ніколи не нападала на Україну.

«Для мене велика честь стояти на цій великій сцені. Я напевно, перший, хто хотів би, щоб цього фільму, за який отримую нагороду, мені ніколи не довелося знімати. І щоб росія ніколи не нападала на Україну і не окуповувала наші міста. Я б віддав би все це, щоб росія не вбивала десятки тисяч моїх співгромадян. Я віддав би все це, щоб звільнити усіх військовополонених, всіх бійців, які боронили свою землю, всіх цивільних, які зараз закатовані росією. Але я не можу змінити історію, минуле.

Але ми з найталановитішими людьми світу разом можемо зробити так, щоби виправити історію, і щоб правда перемогла. І щоб людей з Маріуполя і тих, хто віддав життя, ніколи не забули. Тому що кіно формує спогади, а спогади – історію. Дякую всім. Дякую Україні! Слава Україні!”, — сказав режисер на церемонії вручення «Оскара».

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович