04.09.2020 00:25
Просмотров: 2415

В Індії знайдено 1200-річний текст з лякаючим для людства попередженням

В Індії знайдено 1200-річний текст з лякаючим для людства попередженням

В Індії на південному сході країни студент-археолог Васудева Редді з Університету Йоги ВЕМА за вказівками місцевих жителів виявив напис з 25 рядків, виконаний архаїчною мовою близько 1200 років тому.

Про відкриття розповіло видання The Hindu. Воно було зроблено у віддаленому селі Чіннадудьяла в районі Кадапа. Артефакт, про який йде мова, є сланцевою плитою. Він є частиною стовпа, що зберігся фрагментарно, розкопаного недавно на полях місцевого фермера.

Напис датований VIII століттям нашої ери, періодом правління династії Чола. Ця Тамільська держава виникла на півдні Індії в III столітті до нашої ери. Свого розквіту воно досягло в кінці IX століття, коли його влада поширилася на весь Тамілнад і південно-східний край Деккан. Якраз в цьому регіоні і розташоване село, в якому був знайдений артефакт.

У вчених виникли певні труднощі з розшифровкою, так як текст написаний на одній з “мертвих” мов. З перекладом допомогли епіграфи з Археологічної служби Індії. Вони прийшли до висновку, що текст являє собою запис про дарування шести мартті (це давня індійська одиниця виміру) землі людині по імені Сідьямаю.

Ймовірно, ця людина була одним з брамінів, службовців в храмі села, що носила назву Підуула. Судячи з мови та символів, напис складався з 25 рядків, з яких 11 перебували на одній стороні, а решта 14 – на зворотному боці плити.

“У тексті також йдеться, що люди, які будуть охороняти цей напис і збережуть його для майбутніх поколінь, отримають статус тих, хто має право проводити обряд ашвамедху-яга, а ті люди, які йлшл зруйнують, здійснять гріх, еквівалентний заподіянню смерті в Варанасі”, – говорить доктор Рамабрахман Веллор.

Тобто напис обіцяє нагороду одним і покарання іншим. Справа в тому, що обряд ашвамедху-яга вважався одним з найважливіших. Його проводили тільки великі люди, як правило, це були раджі. Виходить, що зберігачів тексту фактично обіцяли наділити статусом раджі.

У той же час порушення цієї “заповіді” загрожувало покаранням, що порівнюється з покаранням за вбивство в місті мертвих Варанасі. Це одне з найдавніших і таємничих міст Індії, в якому донині з’їжджаються десятки тисяч людей – для того, щоб померти своєю смертю і очистити себе від всіх гріхів.

Археологи планують провести додаткові розкопки на місці виявлення артефакту. Сама ж плита тепер буде передана на зберігання в місцевий музей.

Источник: dialogs.org.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович