16.06.2021 06:09
Просмотров: 1068

НАЗК против, Кабмин - за. Будет суд

НАЗК против, Кабмин - за. Будет суд

Розпорядження Уряду про призначення голови правління НАК «Нафтогаз України» та контракт з ним мають бути скасовані як незаконні — припис Голови НАЗК Олександра Новікова

Побудова ефективної системи корпоративного управління державними компаніями — одна з головних умов протидії корупції в Україні. Це також одна з ключових рекомендацій Організації економічного співробітництва та розвитку, яка наразі проводить моніторинговий онлайн-візит до України.

З метою запобігання корупції п. 1 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції» передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення.

Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією (ч. 2 ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції»; детальніше – у Методичних рекомендаціях НАЗК).

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) провело моніторинг дотримання цих вимог закону колишнім заступником Міністра енергетики України Юрієм Вітренком, який наразі обіймає посаду голови правління НАК «Нафтогаз України».

За результатами моніторингу встановлено порушення згаданої норми закону. Адже під час виконання повноважень заступника Міністра (в. о. Міністра енергетики) в період із 21 грудня 2020 року до 28 квітня 2021 року Юрій Вітренко системно брав участь у підготовці рішень щодо діяльності НАК «Нафтогаз України».

Зокрема:

● 12 січня за підписом в. о. Міністра енергетики до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства (Мінекономіки) направлено лист щодо розпорядження Кабміну № 50-р. У листі запропоновано доповнити текст розпорядження пунктами, що передбачали передачу до сфери управління Міністерства енергетики України пакету акцій, які належать НАК «Нафтогаз України»;

● 4 березня за підписом в. о. Міністра енергетики надіслано лист до Мінекономіки, яким надано пропозиції до проекту рішення Уряду щодо визначення основних напрямків діяльності НАК «Нафтогаз України» з метою розвитку ринку природного газу;

● 27 квітня Юрій Вітренко розглянув проект розпорядження Кабінету Міністрів України № 370-р, у якому була надана оцінка роботі наглядової ради та правління НАК «Нафтогаз України» у 2020 році. За результатами розгляду він запропонував визнати роботу правління та наглядової ради НАК «Нафтогаз України» незадовільною.

Вказані пропозиції враховані в розпорядженні № 370-р – роботу наглядової ради та правління товариства у 2020 році було визнано незадовільною, припинено достроково повноваження незалежних членів наглядової ради. Тим же розпорядженням Юрія Вітренка призначено головою правління НАК «Нафтогаз України». Водночас закон визначає, що заборона на зайняття такої посади для цієї особи припиняється тільки 28 квітня 2022 року.

Враховуючи викладене, 14 червня Голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабінету Міністрів України припис про усунення порушень ст. 26 Закону України «Про запобігання корупції».

У приписі вимагається:

● скасувати як незаконні пункти 8 та 9 розпорядження Уряду № 370-р, згідно з якими обрано та призначено Юрія Вітренка головою правління НАК «Нафтогаз України», підписано з ним контракт;

● вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з головою правління НАК «Нафтогаз України» як незаконного.

«Мета НАЗК — забезпечити доброчесність у всіх владних структурах. Галузь енергетики — одна з ключових для розвитку України, і вона не має залишатися поза виконанням Закону України «Про запобігання корупції», – зазначив Голова НАЗК Олександр Новіков.

-----

Припис НАЗК незаконний, упереджений та оскаржуватиметься в судовому порядку — Юрій Вітренко

Припис Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), який був внесений Кабінету Міністрів України щодо ліквідації порушень статті 26 Закону України «Про запобігання корупції» під час призначення голови правління НАК «Нафтогаз України», є незаконним, а висновки Нацагентства свідчать про типовий приклад «вибіркового правосуддя» та упередженого ставлення.

Про це заявив голова правління НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко, який аргументує свою позицію наступним чином.

По-перше, «Для застосування обмежень, передбачених законом, обов'язковою умовою є наявність у посадової особи відповідних повноважень на підготовку або участь у підготовці рішень стосовно відповідного суб`єкта. Такі повноваження стосовно Нафтогазу в мене були відсутніми. Також додам, що Міненерго не було органом управління компанії, а у якості такого органу виступав Кабмін. При цьому як виконуючий обов’язки міністра я не входив до складу Кабінету Міністрів, а, відповідно, не голосував при прийнятті рішень Кабінетом Міністрів. Також я не був керівником або членом НКРЕКП», — коментує Юрій Вітренко.

По-друге, висновки НАЗК суперечать не лише букві закону, але і його духу. Адже сенс обмежень, викладених у Законі України «Про запобігання корупції», полягає в тому, щоб чиновники не надавали преференцій особам приватного права у розрахунку на подальше працевлаштування чи отримання іншої неправомірної вигоди від цієї юридичної особи. Водночас, у випадку з Юрієм Вітренко рішення про призначення ухвалював колегіальний орган — Уряд України.

«Рішення про моє призначення прийняв Кабмін, тому взагалі абсурдно в такій ситуації говорити, що за мою діяльність в інтересах особи приватного права мені «віддячила» ця особа, взявши мене на роботу», — зазначає Вітренко.

Крім того, такі дії НАЗК можна назвати типовим прикладом «вибіркового правосуддя», оскільки вони протирічать не лише закону, а й усталеній юридичній практиці, Адже у 2017-2020рр., під час призначення відповідальних співробітників міністерств до правлінь і наглядових рад державних енергетичних та інфраструктурних компаній, агентство не вбачало жодних ризиків та порушень.

Один із таких прикладів — відсутність реакції Нацагентства під час призначення головою правління АТ «Укрзалізниця» Євгена Кравцова, який до того обіймав посаду першого заступника Міністра інфраструктури. При цьому даний центральний орган виконавчої влади, на відміну від Міністерства енергетики, здійснював функції з управління цим акціонерним товариством і був наділений відповідними повноваженнями.

Відсутність порушень норм закону в ситуації з призначенням Юрія Вітренка також підтверджується науково-правовим висновком провідних фахівців в галузі права Інституту держави і права ім. В.Корецького. У висновку йдеться, що укладення трудового контракту із Юрієм Вітренком на посаду голови правління акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» не підпадає під антикорупційні обмеження, встановлені у пункті 1 частини першої статті 26 Закону України «Про запобігання корупції».

«Я завжди виходжу з принципу верховенства права, тому розраховую, що в судовому порядку ми зможемо встановити, чия правова позиція є більш обґрунтованою», — резюмував голова правління НАК «Нафтогаз України».

Висновок науково-правової експертизи (посилання)

Департамент з інтегрованих комунікацій НАК «Нафтогаз України»

-----

Уряд оскаржить у суді припис НАЗК по Вітренку – міністр

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що Кабмін найближчим часом оскаржить в суді припис НАЗК про скасування рішення призначити головою НАК "Нафтогаз України" Юрія Вітренка.

Про це він повідомив у Facebook.

"НАЗК внесло припис, яким вимагає від КМУ скасувати пункти 8 та 9 розпорядження Кабміну №370-р, згідно з якими пана Юрія Вітренка було призначено головою правління НАК "Нафтогаз України".

НАЗК виконує важливу роль у реалізації антикорупційної політики, а тому позиція цього органу не може залишатися без уваги та ігноруватися", - написав він.

За словами міністра, залишається "ряд запитань, відповіді на які припис НАЗК не містить".

Також він додав, що НАЗК виносить обов'язковий припис Кабміну, органу, у підпорядкуванні якого перебуває, але Кабмін не використовує політичних засобів впливу на підлеглий орган, а йде до суду.

"Переконаний, що проблемна ситуація буде належно врегульована найближчим часом", - резюмував він.

-----

Нагадаємо:

Голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабміну припис про усунення порушень ст. 26 ЗУ "Про запобігання корупції", відповідно до припису розпорядження уряду про призначення голови правління "Нафтогазу" Юрія Вітренка і контракт з ним мають бути скасовані як незаконні. Вітренко заявляє, що припис незаконний.

"Центр протидії корупції" надіслав до НАЗК звернення щодо обставин, які можуть свідчити про порушення головою правління "Нафтогазу" Юрієм Вітренком вимог і обмежень, встановлених ЗУ "Про запобігання корупції".

Кабмін призначив з 29 квітня в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління "Нафтогазу".

По материалам: nazk.gov.ua, naftogaz.com, epravda.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович