05.12.2019 08:14
Просмотров: 1035

Стало відомо, який рівень знань в українських школярів

Стало відомо, який рівень знань в українських школярів

Україна вперше взяла участь у цьому дослідженні

Кожен четвертий 15-річний учень в Україні має низький рівень читацької, математичної та природничо-наукової грамотності, свідчать результати дослідження Програми міжнародної оцінки учнів (PISA-2018). Результати було оприлюднено у вівторок, 3 грудня. Про це повідомляє пресслужба центру якості освіти.

Україна вперше взяла участь у цьому дослідженні. Загалом дослідження оцінювало грамотність 600 тис. школярів із 80 країн.

Для порівняння, в країнах Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), до якої входять 35 найрозвиненіших країн світу, низький рівень читацької, математичної та природничо-наукової грамотності має кожен 5-й учень.

Як заявила на презентації дослідження міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, яку процитувала агенція "Інтерфакс-Україна", результати українських учнів нижчі за середні в країнах ОЕСР у всіх трьох досліджуваних галузях: читання, математика та природничі дисципліни. Середнє значення для країн ОЕСР з читання становить 488,89 бала, математики – 492,03 і природничих дисциплін – 490,78.

Різниця успішності українських школярів у порівнянні з середніми значеннями в країнах ОЕСР з читання становить 23 бали, математики – 39, а з природничих дисциплін – 22. За даними ОЕСР, 30 балів відповідають одному року навчання в закладі загальної середньої освіти. Отже, для України найбільш проблемною з дисциплін є математика.

За показником читацької компетенції, здатність розуміння та інтерпретації текстів, з якими школярі матимуть справу в повсякденному житті, найближчими до українських старшокласників йдуть турецькі.

Трохи краща ситуація в Ізраїлі та Люксембурзі, а найгіршою є ситуація у філіппінських школярів. Найкращий показник – у китайських.

За показником математичної компетенції сусідами України є Туреччина, Греція і Кіпр, тоді як найгірші показники – у старшокласників із Домініканської Республіки.

За природничими науками сусідами України є Білорусь і Туреччина, а найгірші результати – у школярів із Домініканської Республіки.

За даними дослідження, лише 74,1% 15-річних підлітків в Україні досягли базового рівня сформованості читацької грамотності, 64% – математичної грамотності, 73,6% – природничо-наукової грамотності. При цьому 46,4% 15-річних учнів України продемонстрували високий рівень читацької грамотності, 37,9% – грамотності з математики та 43,6% – грамотності з природничих дисциплін.

Суттєва різниця в досягненнях існує залежно від типу місцевості: у великих містах середній бал становить 499,4, що відрізняється від середнього бала учнів, котрі проживають у міських поселеннях, – 479,9, і суттєво відрізняється від середнього бала учнів, які проживають у селах і хуторах, – 420,6.

Крім того, дослідження засвідчило, що хлопці читають набагато менше, ніж дівчата. Середня успішність у читанні серед юнаків нижча (450,1 бала), ніж серед дівчат (483,6 бала).

При цьому в Україні учні почуваються більш задоволеними життям, ніж їхні однолітки в країнах ОЕСР.

За словами Новосад, результати PISA вказали на дві проблеми: низький рівень грамотності з математики та глибока нерівність у доступі до якісної освіти залежно від місця проживання і соціально-економічного статусу.

Уперше дослідження було проведено у 2000 році. З того часу до нього приєдналася значна кількість країн, які не є членами ОЕСР – зараз їх загальна кількість – 80. Україна, яка також не є членом організації, цього разу вперше долучилася до дослідження.

Як повідомляв 5.UA, змінити традиційний сценарій останнього дзвоника закликають однолітків вінницькі школярі. Запуск у небо оберемка повітряних кульок вони пропонують замінити висадкою дерев на шкільному подвір'ї. Для цього учні започаткували флешмоб.

Источник: 5.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович