09.09.2015

Прорив в генетиці: вчені навчилися досить точно визначати вік людини

Вчені з університету Льовена (Нідерланди), під керівництвом асистента-професора Брама Бекерта розробили методику досить точного визначення віку людини за пробою крові і зуба.

Методика заснована на досягненнях так званої «нової науки», що отримала назву епігенетика. Якщо коротко, її суть полягає у вивченні динаміки активності різних частин геному протягом життя.

«Коли ми стаємо старшими, одні гени “включаються”, інші — “вимикаються”, — пояснив Бекерт. — Цей процес частково регулюється хімічним процесом метилювання, коли метилові групи приєднуються до ДНК. У спеціальних зонах гени з високим рівнем метилювання деактивуються».

До речі, деякі вчені вважають, що якщо загальмувати цей процес, то можна продовжити життя.

Якраз такі епігенетичні зміни, що корелюють з віком, і аналізуються у розробленій бельгійськими вченими методиці на зразках ДНК, взятих з проб крові або тканини зубів. Результат виходить досить точний: «по крові» максимальна похибка у визначенні віку становить 3,75 року, а «по зубах» — 4,86 року.

Бекерт і його колеги бачать застосування свого методу в основному в криміналістиці, коли слідчим потрібно швидко і точно визначити вік спійманого злочинця, підозрюваного або померлої людини.

Источник: cikave.org.ua

Новости портала «Весь Харьков»