16.06.2017

Фізики з Ізраїлю розшифрували стародавній рукопис часів Першого храму

Фізики з Ізраїлю зуміли розшифрувати стародавній рукопис, створений в біблійні часи Першого храму. Використання мультиспектральної зйомки допомогло відкрити невідомі раніше дані.

Древні артефакти знайшли понад п’ятдесят років тому під час розкопок у фортеці Тель-Арад. Їх вік, за оцінками експертів, становить близько 2670 років. У ті часи в Ізраїлі писали чорнилом на обпалених глиняних табличках. Такий спосіб зберігання інформації недовговічний, і навіть за двадцять років перебування манускриптів в музеї частину написів стерлася. Сам текст не містить сенсацій: в дослідженої уркопісі йдеться про фінансові операції і торгівлі вином, олією і борошном.

Завдяки зйомці в різних областях спектрах фізики, які вирішили допомогти археологам, зуміли виявити 45 нових букв на лицьовій стороні таблички і непомічені досі написи на зворотному боці. Новий текст також стосується торгових питань.

Це відкриття, однак, має велике значення: тепер дослідники зможуть заново вивчити інші стародавні манускрипти, використовуючи мультиспектральну зйомку, і, можливо, виявлять чимало нових даних.

Источник: technews.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»