04.02.2015

Якщо вас укусив собака. куди звернутися у Харкові

Якщо людину покусав собака, перше за все їй потрібно звернутися за медичною допомогою. Причому неважливо, чи була ця тварина домашньою чи бродячою.

Спеціалісти стверджують, що безпричинна агресія з’являється у хворих собак, в інших випадках вона мотивована. Після отримання медичної допомоги наступний крок – звернення у спеціальні служби, що займаються відловом тварин, або в органи місцевого самоврядування.

Головна небезпека укусів тварин у тому, що вони можуть бути переносниками вкрай небезпечної інфекції – сказу. Захворювання у 100 % випадків закінчується смертю.

За даними Держсанепідслужби у Харківській області в 2014 році було зареєстровано 50 випадків сказу тварин: у 20 кішок, 11 собак, шести голів великої та малої рогатої худоби, 12 лисиць та однієї єнотоподібної собаки. На щастя, випадків захворювання людей не зафіксовано.

У будь-якому разі, якщо вас вкусила тварина, звертайтеся до лікаря. А в разі серйозних ран та сильної кровотечі негайно викликайте швидку.

– Враховуючи можливі наслідки, у разі нанесення ушкодження твариною (укус, подряпання, заслинення), або незахищеного контакту з інфікованим матеріалом, наприклад при обробці шкур, треба звернутися за медичною допомогою до хірурга, травматолога для визначення необхідності надання антирабічної допомоги, – підкреслює лікар-епідеміолог відділення особливо небезпечних інфекцій відділу дослідження біологічних факторів ДУ «Харківський ОЛЦ ДСЕСУ» (державна установа «Харківський обласний лабораторний центр держсанепідслужби України») Олена Кондратенко. – Перед цим місце ушкодження треба якомога швидше промити водою з милом (бажано господарським) та обробити краї рани розчином йоду. Курс щеплень від сказу – єдиний надійний засіб захиститись від розвитку хвороби.

Фахівець зазначає, що в разі укусу дикою або бродячою твариною чи кажаном потрібно негайно розпочати курс антирабічного лікування. Бо несвоєчасність звертання за кваліфікованою допомогою може призвести до фатальних наслідків.

Якщо «нападника» вдалося знайти, то фахівці територіальної установи державної ветеринарної медицини встановлюють за ним спостереження. У разі виявлення у чотирилапого сказу, потерпілій людині призначається вакцинація за певною схемою – курс із шести щеплень.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Юлія Шматченко