16.07.2018

Відпустка за кордоном: підбірка чудернацьких заборон – куди не варто брати жовтий одяг і де заборонена жуйка

На час відпустки багато хто поїде за кордон. Кожна країна має свої правила і закони, яких мають дотримуватися як місцевий житель, так і турист. І щоб не дивуватися місцевим заборонам, 5.ua підготував для вас найабсурдніші з них

ТУРКМЕНІСТАН

В ісламській країні заборонено оперу, цирк і ансамбль народного танцю. Вважається, що театральні дійства з напівоголеною жінкою є гріх або харам. Також у Туркменістані заборонено співати під фонограму і нетрадиційна музика. На думку влади – це може спричинити знищенню культури країни. 

РОСІЯ

У країні агресора заборонено ввозити французький сир і гуляти по міським вулицям із ведмедем, а в Санкт-Петербурзі місцева влада заборонила котам гучно тупотіти після 23:00. Зрозуміти цю країну справді важко.

Смішний рудий кіт

ПІВНІЧНА КОРЕЯ 

Якщо ж все-таки якимось чином ви вирушите в цю країну, то залиште вдома сині джинси, там вони заборонені. До того ж, якщо ви затятий шанувальник сарказму, то пам'ятаєте – там такий вид гумору теж не зрозуміють. 

МАЛАЙЗІЯ 

Одяг жовтого кольору. З 2011 року діє така заборона через протестувальників щодо місцевих виборів, які були вдягнені у відповідний одяг.

Жовтий одяг

ІРАН

У цій країні чоловікам заборонено заплітати довге волосся у хвіст. А у вітринах магазинів не мають стояти жіночіманекени без хіджабу

БУРУНДІ

У країні з 2014 року влада внесла заборону на біг людей у групах. Закон настільки суворий, що його порушення може призвести до довічного ув'язнення. Втім, ця заборона не діє на одиночних бігунів – лише на тих, хто біжить у групі. 

Біг людей у групах

КАНАДА

З 2004 року канадські вчені довели, що дитячі ходунці дуже небезпечні. Вони можуть призвести до черепно-мозкових травм, переломів кісток і навіть смерті, через те, що вони дають дитині більшу мобільність, ніж ту, яку вона може самостійно собі дозволити в такому віці. А ще у Канаді не можна практикувати магію, якщо, звісно, ви не справжній чаклун.

ФРАНЦІЯ

Місцева влад заборонила в країні кетчуп через те, що цей продукт псує вишуканість та губить смак французької кухні. З 1910 року тут так само почала діяти заборона цілуватися на перонах

Поцілунок на пероні

РУМУНІЯ

Заборонена гра "Ерудит". У 80-ті роки тодішній лідер Ніколае Чаушеску назвав її "підривною" і "злом".

ІТАЛІЯ

На острові Капрі заборонено носити шльопанці через звук, який створює взуття. Втім, закон не прописує, що замість них можна вдягати, скажімо, на пляж. Також в Італії забороняється пересилати поштою такі речі як: капелюхи, взуття та іграшки (якщо вони не дерев'яні).  

В'єтнамки, шльопанці

ПОЛЬЩА

У маленькому містечку Тушино на ігрових майданчиках заборонено зображення Вінні-Пуха. Місцева влада стверджує, що мультяшний ведмідь "напівголий і має сумнівну сексуальну орієнтацію".  

ШВЕЙЦАРІЯ

У швейцарські комуні Бергюн минулого року заборонили фотографувати. Своє рішення місцева влада пояснила так: "Науково доведено, що красиві фотографії з відпустки, розміщені в соціальних мережах, роблять людей нещасними, оскільки ті не можуть негайно опинитися в тому самому місці". Штраф за порушення становить п'ять швейцарських франків. Втім, заборона не стосується людей, які фотографують на своїх ділянках, весільних фотосесій, а також світлини зроблені з вагонів потягу.

Швейцарія, Бергюн

НОРВЕГІЯ

У місті Лонг'їр заборонено вмирати. Якщо ж людина важко захворіла або з ним стався нещасний випадок, її негайно перевозять в іншу частину Норвегії. Але якщо все ж таки людина померла, то тіло покійника не ховають, а переправляють на Велику землю, тому що в умовах вічної мерзлоти нічого не розкладається, а лише привертає увагу білих ведмедів.

ВЕЛИКА БРИТАНІЯ

Схожу заборону має і Велика Британія. Тут заборонено вмирати у парламенті, через те, що доведеться людей ховати за рахунок держави. Опитування 2008 року показало, що за всю історію країни – це найабсурдніший закон. Крім того, у Великій Британії заборонено ловити осетра для продажу. За законом його можна лише з'їсти чи подарувати.

Осетер

НІМЕЧЧИНА

Якщо ви їдете по німецькому автобану, то у вас не може закінчитися пальне в автомобілі. Втім, абсурдність закону полягає в тому, що якщо вже таке сталося, то ви не можете вийти з авто для дозаправки, тому що закон забороняє ходити по автобану.

АВСТРАЛІЯ

Якщо ви не кваліфікований електрик, то в Австралії замінити перегорілу лампочку вам заборонено. Також ви можете заплатити штраф – $10 тис. або сісти до в'язниць на 2 роки за те, що перервали весільну чи похоронну церемонію. У Мельбурні пилососити домівку з 22:00 до 07:00 у будні та з 22:00 до 09:00 у вихідні – заборонено.

Ідея, лампочка

ІРЛАНДІЯ

Таку річ як презерватив варто взяти з собою, якщо ви вирішили поїхати до Ірландії. Таке в магазині ви навряд знайдете. Усе через те, що влада заборонила їх продаж і вважає, що статевий зв'язок має бути лише для продовження роду. 

САУДІВСЬКА АРАВІЯ

У травні 2013 року заборонили маску Гая Факса. Влада країни вважає, що Маска Вендети – символ сепаратизму, який може дестабілізувати політичну ситуацію королівства. Нині в Сайдівські Аравії діє заборона на всі маскарадні маски.

Маска Гая Фокса

КИТАЙ

Заборонено показувати на телебаченні та в кіно тему подорожі в часі. Місцева влада вважає, що такий формат може призвести до легковажного зображення важливих історичних подій.

ЯПОНІЯ

Людям, які працюють в Японії, заборонено мати зайву вагу. Віком від 40 до 75 років чоловікам потрібно мати талію не більше як 90 см, а жінкам – 85 см. Якщо цю норму перевищено, людей не штрафують, а допомагають їм схуднути. До Японії не варто привозити інгалятор марки "Вікс", його у вас заберуть одразу на митниці. Поряд із ним у списку перебувають наркотики і стимулятори. Токіо славиться своїм нічним життям, втім з 1948 року після опівночі людям там заборонено танцювати в нічних клубах

Зайва вага

ТАЇЛАНД

Заборонено для показу фільм "Анна і Король" з Джоді Фостер у головній ролі. На переконання місцевої влади, він паплюжить образ короля Монгкута, шанованого всіма тайцями.

ПІВДЕННА КОРЕЯ

З 2011 року у Південній Кореї почали боротися з ігровою залежністю. Так, дітям з півночі до шостої ранку заборонено грати в он-лайн відеоігри. Проте батьки можуть надіслати офіційний запит на скасування заборони для своїх дітей.

Відеоігри

США

З міркувань безпеки у Штатах заборонено готувати і вживати страви з баранячих тельбухів. Зауважимо, що національна кухня Шотландії має страву гаґґіс, яке готується на основі баранячих легень. Загалом у США кожен штат має свої закони і правила. Після першого прецеденту створюється заборона, щоб подібне ніколи не повторювалося. Варто розглянути їх окремо.

Сент-Люсія – тут під забороною перебувають японські пензлики для гоління. У 1900-х роках ці предмети спричинили спалах сибірської виразки, заборона діє й досі.

Нью-Джерсі – вбивство в куленепробивному жилеті. Карається, звичайно, будь-яке умисне вбивство, але вважається несправедливим, якщо вбивця був надійно захищеним – так могла вчинити лише дуже погана людина.

Колорадо, Канзас – заборонено грати в сніжки, за це вас можуть оштрафувати. Вважається, що така гра є небезпечною і прирівнюється до кидання каміння та інших небезпечних предметів.

Гра в сніжки

Пенсильванія – як би це зручно не було, але в цьому штаті спати на холодильнику заборонено.

Айдахо – чоловікам заборонено дарувати жінкам коробки з цукерками, які важать понад 23 кг. Важко уявити, хто і навіщо це зробив, що виникла така заборона.

Вайомінг – у червні заборонено фотографувати кроликів. Решту 11 місяців хоч щодня, а один місяць у році дайте бідним тваринкам спокій.

Кролики

Мен – святкові гірлянди потрібно зняти до 14 січня. Тішити око після свят вони можуть хіба що всередині будинку.

Коннектикут – заборонено йти на руках по пішохідному переходу. Якщо вже дуже хочеться, то це можна зробити в іншому штаті.

Аризона – тут не можна осла вкладати спати у ванній.

Вермонт – жінки повинні отримати від чоловік письмовий дозвіл на носіння зубних протезів, в іншому випадку – ходіть без зубів.

Алабама – у цьому штаті, якщо ви насиплете солі на залізничні колії, вас можуть позбавити життя. Запам'ятайте – сіль + рельси + Алабама = смертна кара.

Південна Кароліна – гра в пінбол лише з 18 років. Важко уявити якої шкоди заподіяла ця гра.

Пінбол

Каліфорнія – машина не повинна їхати понад 60 км/год без водія. Якщо треба швидше – тут вже потрібно сісти за кермо.

Іллінойс – рибалити сидячи на жирафі. Оберіть будь-яку іншу тварину, а жирафів не чіпайте.

Аляска – заборонено будити ведмедя для того, щоб з ним сфотографуватися. Цікаво, чи когось уже за це оштрафували.

Луїзіана – не можна під час грабування банку, стріляти в касира з водяного пістолета. Просто потім тому касирові потрібно буде спілкуватися з журналістами, а як він до них вийде в мокрих штанях.

Колорадо – тут заборонено позичати сусідам пилосос, будь-що інше можна, а пилосос – ні.

Небраска – заборонені пончики з діркою. Але це вже вийдуть українські пампухи.

Пончики

Міннесота – перетинати кордон з качкою на голові. Тут те саме – просто оберіть іншого птаха.

Вермонт – тут заборонено свистіти під водою, втім інші закони фізики сміливо можете порушувати.

Північна Дакота – тут не можна одночасно подавати пиво і солоні кренделі. Окремо – будь ласка, а разом – забороненою.

Пиво з кренделями

Источник: www.5.ua

Новости портала «Весь Харьков»