07.03.2024 09:14
Просмотров: 415

Не тільки будинки. В Кувейті на 3D-принтері надрукували бетонні цистерни для води

Не тільки будинки. В Кувейті на 3D-принтері надрукували бетонні цистерни для води

Перші в світі великі резервуари для води, надруковані на 3D-принтері COBOD, були створені в Кувейті компанією Abyan. Вони досягли 25% економії кількості бетону та арматури порівняно з литими резервуарами.

Завдяки швидкості та свободі дизайну 3D-друку конструкцій резервуари можна зробити швидше, а також економнішими та надійнішими, ніж при використанні традиційної опалубки.

Ємності висотою 4,5 м і діаметром 7 м були надруковані з недорогого бетону всього за 5 днів і містили лише макроволокна для армування стінок резервуарів без використання традиційні армуючі сітки.

Замовник був дуже задоволений швидкістю виконання і хоче мати більше 3D-друкованих танків у майбутньому.

Свобода дизайну будівельного 3D-друку відома протягом багатьох років і в основному використовувалася для створення естетично більш цікавих і привабливих будівель. Однак свобода проєктування також забезпечує величезні переваги для структурної інженерії та стійкості.

При будівництві великих резервуарів традиційним методом опалубки та бетону стінки резервуарів повинні мати однакову товщину зверху вниз, оскільки опалубка не може змінювати товщину по висоті. 3D-друк будівель не має цього обмеження, дозволяючи інженерам-конструкторам регулювати товщину стіни, де це необхідно. Оскільки сила тяжіння та тиск води роблять дно резервуара більшим навантаженим, ці зони потребують більш товстих стінок. За допомогою 3D-друку нижні стінки можна зробити товщими, а верхні — тоншими, заощаджуючи матеріали та роблячи конструкцію резервуарів більш економічною та довговічною.

Резервуар у Кувейті мав товщину стінки 40 см у нижній частині, 30 см у середній частині та 20 см у верхній частині, що привело до використання на 25% менше бетону та арматури для стін порівняно з тим, якби резервуар був відлитий зі стінками 40 см догори.

Резервуари були надруковані з недорогого бетону C40/50, змішаного на місці, з використанням рішення D.fab і відповідного друкарського обладнання, винайденого CEMEX і COBOD, де 99% усієї використовуваної сировини надходить з місцевих джерел.

«Abyan займається справжніми інноваціями, які ми дійсно хочемо підтримати, і вони хотіли спробувати уникнути використання будь-якої жорсткої арматури в стінах, а просто додати волокна в бетон. Звичайно, це викликало для нас серйозні труднощі, але разом із Cemex ми втрьох змогли знайти дуже хороше рішення, яке тепер можна відтворити в інших місцях у майбутньому», — сказав засновник і генеральний менеджер COBOD Хенрік Лунд-Нільсен.

Джерело: thepage.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: вода, Кувейт

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович