11.02.2024 08:31
Просмотров: 596

Самі винні: компанії зі США інвестували $1 млрд у китайських виробників чипів

Самі винні: компанії зі США інвестували $1 млрд у китайських виробників чипів

Спеціальний комітет Палати представників Конгресу визнав угоди законними, проте аналітики кажуть, що їх укладали і після введення санкцій.

Під час нещодавно проведеного розслідування, американські конгресмени з'ясували, що саме фінансування США допомогло стимулювати зростання сектору напівпровідників у Китаї. Але ж санкції Вашингтона були спрямовані саме на його придушення, пише NY Times.

Розслідування Конгресу встановило, що 5 американських фірм венчурного капіталу, починаючи з 2001 року інвестували понад 1 млрд доларів США в напівпровідникову промисловість Китаю, сприяючи зростанню сектору, який уряд США зараз вважає загрозою національній безпеці. Згідно зі звітом Спеціального комітету Палати представників, кошти, надані цими фірмами — GGV Capital, GSR Ventures, Qualcomm Ventures, Sequoia Capital і Walden International, — були передані більш ніж 150 китайським компаніям. Приблизно 180 млн доларів отримали китайські фірми, які, за словами Комітету, прямо чи опосередковано підтримували НВАК. Вони постачають чіпи для військових досліджень.

У доповіді Комітету основна увага приділяється інвестиціям, зробленим до того, як адміністрація Байдена ввела радикальні обмеження, спрямовані на перекриття доступу Китаю до американського фінансування. Конгресмени вважають, що всі угоди були законними, а деякі з них визнали, що багато хто з цих інвестицій було зроблено, коли США заохочували розширення економічного співробітництва з КНР.

У серпні 2023 року, нагадує видання, адміністрація президента Джо Байдена заборонила венчурним і приватним інвестиційним компаніям США інвестувати в китайські квантові обчислення, штучний інтелект (ШІ) і передові напівпровідники.

Комітет рекомендував Конгресу обмежити інвестиції в усі китайські підприємства, на які поширюються санкції США, а також у материнські та дочірні компанії. До нового чорного списку мають занести фірми, що працюють із військовими або мають стосунок до примусової праці в китайському регіоні Сіньцзян.

У звіті Комітету розглядається лише частина фінансування, що надходить до Китаю з Америки. За даними аналітичної компанії PitchBook, що відстежує фінансування стартапів, у період із 2016 по липень 2023 року китайські напівпровідникові компанії залучили 8,7 млрд доларів в угодах за участю американських інвестиційних компаній. Пік інвестицій припав на 2021 рік.

Фірми венчурного капіталу проводили агресивну глобальну експансію, особливо в Азію, протягом кількох десятиліть. Але відтоді, як адміністрація Трампа зайняла агресивнішу позицію щодо Китаю, вони знали, що інвестиції в китайські компанії будуть піддаватися більш ретельному контролю.

"Зараз ніхто не чіпає Китай", — зазначив Лінус Лян, інвестор венчурної компанії Kyber Knigh.

Виробники чипів з КНР добре фінансуються урядом країни. Але зв'язки з американськими фірмами венчурного капіталу надають китайським компаніям управлінський досвід, а також доступ до технологій та американських і європейських ринків. Американські фірми венчурного капіталу також намагалися схилити американських чиновників і регулювальних органів від імені китайських компаній у їхньому портфелі, таких як TikTok.

Джерело: focus.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович