19.06.2024 09:52
Просмотров: 390

Вперше в історії. Сонячна енергія перевершила нафту за обсягами виробництва

Вперше в історії. Сонячна енергія перевершила нафту за обсягами виробництва

Останніми роками попит на сонячну енергію зростає стрімкими темпами, що робить її рушійною силою майбутнього економічного і промислового розвитку.

Китайські компанії відіграють у цьому ключову роль, виробляючи величезні обсяги сонячної енергії. Найбільша з них, Tongwei Co., випускає стільки сонячних панелей, що вони можуть забезпечити електроенергією всю Італію.

Вартість сонячної енергії значно знизилася за останні два десятиліття, а ефективність фотоелектричних панелей істотно зросла. Ці фактори роблять сонячну енергію привабливим вибором для майбутнього. Простота, довговічність, низька вартість і висока ефективність сонячних панелей дають змогу припустити, що в найближчі сто років сонячна енергія стане основним джерелом зростання.

За даними Bloomberg, сім найбільших нафтових компаній (Exxon, Chevron, Shell, TotalEnergies, BP, ConocoPhillips і Eni) видобувають близько 40 ексаджоулів енергії на рік, що еквівалентно трохи менше ніж 18 мільйонам барелів нафти на день. Водночас сім найбільших виробників сонячної енергії в Китаї виробляють близько 5 ексаджоулів електроенергії на рік. Хоча ці цифри здаються непорівнянними, важливо враховувати, що більша частина енергії, одержуваної з нафти, втрачається у вигляді тепла і шуму, тоді як сонячні панелі продовжують виробляти енергію протягом усього терміну служби, який зазвичай становить 25 років.

З урахуванням цього, панелі, вироблені Tongwei у 2024 році, зможуть генерувати близько 27 ексаджоулів електроенергії за весь термін служби. У той час як нафта і газ, видобуті Exxon цього року, забезпечать тільки шість ексаджоулів енергії. Це означає, що навіть за консервативних оцінок, сонячні панелі Tongwei в довгостроковій перспективі перевершать за продуктивністю сумарний видобуток семи найбільших нафтових компаній.

Джерело: techno.nv.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Июнь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович