19.02.2024 14:09
Просмотров: 432

На Харківщині затримали колаборантку, яка під час окупації вилучала українську літературу як «нацистську»

На Харківщині затримали колаборантку, яка під час окупації вилучала українську літературу як «нацистську»

Під час окупації представники окупаційної адміністрації країни-агресора створили заклад освіти «Великохутірська гімназія тимчасової цивільної адміністрації Куп’янського району Харківської області». 62-річна місцева жителька добровільно погодилась очолити заклад та обійняла посаду «виконувачки обов’язків директора».

Про це повідомили в ГУНП Харківської області.

Директорка повідомила вчителів та батьків учнів про встановлення та поступове впровадження в новоствореній гімназії стандартів освіти рф. Надалі жінка здійснювала набір технічного персоналу та педагогічного складу до цього закладу, закликала місцевих мешканців села Великі Хутори, які мають дітей шкільного віку, направляти їх на навчання до новоствореного закладу освіти.

Правопорушниця здійснювала інвентаризацію майна гімназії та опис української літератури для її подальшого вилучення як «нацистської». Вона отримала від представника окупаційної влади флеш-носій з електронними документами та скан-копіями з навчальними програмами рф та так званих «днр/лнр», які окупаційна влада використовувала для впровадження стандартів освіти на окупованих територіях України.

Крім цього, 62–річна директорка почала підготовку приміщення гімназії до нового 2022-2023 навчального року, за особистим підписом склала відомість на канцелярські приналежності першокласників та список учнів.

Також жінка організувала святкування 1 вересня 2022 року у Шевченківській сільській раді Куп’янського району Харківської області.

Слідчими відділення № 3 слідчого відділу Куп’янського районного відділу поліції ГУНП в Харківській області за процесуального керівництва Куп’янської окружної прокуратури Харківської області жінці повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Санкція статті передбачає до 3 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років.

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович