В яких продуктах містяться вітаміни групи В
Людині необхідно отримувати достатню кількість вітамінів. Вони — каталізатори всіляких обмінних процесів в організмі. Чим менше їх споживання, тим більше порушень відбувається у роботі людських органів та функціонуванні всього організму.
Вчення про користь вітамінів розробив на початку двадцятого століття польський хімік Казимир Франк. Він першим виділив вітамін В1 із зерен рису, а також довів, що головними джерелами вітамінів є їжа, напої і сам організм людини. Вітаміни групи В містяться в людській печінки і життєво необхідні для обміну вуглеводів і жирних кислот, роботи нервової системи, здоров’я волосся, шкіри, очей і печінки. У цій групі виділяють 8 видів вітамінів:
— тіамін (В1);
— рибофлавін (В2);
— нікотинова кислота (В3);
— пантотенова кислота (В5);
— піридоксин (В6);
— кобаламин (В12);
— фолієва кислота;
— біотин.
Корисно знати
Для кращого засвоєння організмом найпростіше отримувати вітаміни в уколах. Цей метод підходить явно не всім. Він застосовується в екстреному випадку нестачі певного виду вітамінів і повинен бути використаний лише за призначенням лікаря. У чому містяться вітаміни В? Загальний комплекс можна знайти в горіхах, печінці, рисі, молоці, яйцях. Слід пам’ятати, що також присутні ці вітаміни в м’ясі, рибі, зелених овочах і фруктах. Нижче наведені найбагатші на ці речовини продукти харчування.
У чому містяться вітаміни В1 (тіамін) і В2 (рибофлавін)?
Особливо багато його в рисі. Також він присутній в яєчному жовтку, крупах і м’ясі. Недолік цього вітаміну зустрічається досить рідко, найчастіше у хронічних алкоголіків. При цьому спостерігається розлад нервової системи і запалення ясен. Другий вид вітамінів групи В — рибофлавін — зустрічається в горосі, м’ясі, яйцях і сирі. Він украй важливий для кисневої реакції, що виникає в організмі. Крім цього, він потрібен для здоров’я слизових оболонок.
У чому містяться вітаміни В3, В5, В6, В12?
Людина отримує нікотинову кислоту (В3) явно не з сигарет. Зате її більш ніж достатньо в арахісі, картоплі, дріжджах і білкової їжі. Вона вкрай важлива для здоров’я шлунка і шкіри, а її недолік може викликати пелагру. Ще один вітамін цієї групи — піридоксин, або вітамін В6. Його дефіцит — явище рідкісне, оскільки його багато в м’ясі, коричневому рисі, паростках пшениці і бобових. Він допомагає обмінним процесам, в яких беруть участь амінокислоти, білки і жири. Вітамін В5 і біотин допомагають людському організму правильно засвоювати багато корисні речовини (вуглеводи, жири і т. Д.). Їх багато в цвітній капусті, бобах, арахісі та хлібі. Незамінним вітаміном для вагітних є фолієва кислота. Саме вона допомагає формуванню майбутньої дитини, і її дефіцит може призвести до ускладнення вагітності та аномалій плода. Її найбільше в дріжджах і печінці. А в чому містяться вітаміни В12? Виключно в тваринної їжі. У рослинній їх не зустріти. Тому, щоб нервова система людини працювала як годинник, слід частіше вживати продукти, багаті даними елементи — м’ясо, яйця, рибу.
На закінчення
Багато лікарів рекомендують приймати комплекси вітамінів цієї групи незалежно від раціону харчування, проте краще і правильніше — просто стежити за тим, щоб в меню не переводилися продукти, багаті цими речовинами.
Источник: Новости Ю