02.09.2024 07:55
Просмотров: 152

На Маска і Дурова чекає реванш контролюючих органів

На Маска і Дурова чекає реванш контролюючих органів

Через два дні після того, як Франція пред’явила генеральному директору Telegram Павлу Дурову звинувачення за низкою звинувачень, у п’ятницю Бразилія наказала призупинити X Ілона Маска після того, як він знехтував дорученням призначити законного представника в країні. Хоча деталі відрізняються в важливих аспектах, обидва випадки стосуються демократичних урядів, які втрачають терпіння з кіберлібертаріанськими технологічними магнатами, які, мабуть, забагато разів тицяли носом у владу.

Репресії, які відбуваються через кілька місяців після того, як Сполучені Штати прийняли закон, який може призвести до заборони TikTok, провіщають кінець цілої ери. Не ера соціальних медіа, яка все ще триває. Але ера, коли технічні титани насолоджувалися повною свободою формування онлайн-світу — і презумпцією імунітету від реальних наслідків.

Попри те, що інтернет-компанії, що займаються вільним ходом, уже давно стикаються з авторитарними режимами — Google у Китаї, Facebook у росії чи Twitter до Маска в Туреччині — західні уряди донедавна загалом не вважали соціальні медіа та бачення свободи слова, яке вони пропагували, таким, що фундаментально суперечить демократія. Політики та регулятори визнали, що в Інтернеті є погані речі, засудили це та шукали способи пом’якшити це. Але заборона цілих соціальних мереж або арешт їхніх керівників просто не були тим, що робили ліберальні демократії.

«Маятник хитнувся від публічного дискурсу про «Інтернет як інструмент для свободи» до «Інтернету як загрози», — сказала Дафна Келлер, директор Програми регулювання платформ Центру кіберполітики Стенфордського університету та колишній юрист Google. «Отже, набагато менше інших урядів, ЗМІ, громадянського суспільства тощо стають на бік платформ».

Чи означає це зловісний поворот до репресій чи давно назріле відновлення верховенства права в цифровій сфері? Відповідь може залежати від чиєїсь політики. Але це також залежить від легітимності звинувачень у кожному конкретному випадку та пропорційності відповідей країн.

Маск і Дуров називають себе воїнами свободи слова, що борються з повзучим комплексом глобальної цензури. Для їхніх критиків вони шарлатани, які використовують свободу слова як привід для отримання прибутку від неприємного та незаконного контенту.

При ближчому розгляді жоден випадок не підходить для простої рамки «добро проти зла».

Промова, яку Маск ризикує захистити одним із найбільших ринків X, — це промова прихильників Жаїра Болсонару, які висунули неправдиві наративи про фальсифікації виборів після того, як правий президент програв свою кандидатуру на переобрання — кампанія, кульмінацією якої став напад на будівлі федерального уряду в Бразиліа . Як до, так і після цього насильства, яке дехто вважав спробою державного перевороту, суддя Верховного суду Бразилії Александр де Мораєс агресивно переслідував соціальні медіа — включно з Telegram і, нещодавно, X — за публікацію ймовірних фейкових новин і «антидемократичної» дезінформації.

Маск і X дали відсіч , неодноразово і публічно відмовляючись виконувати накази про призупинення облікових записів і видалення вмісту. Останньою краплею для Мораеса стала те, що X не порушив вимогу призначити законного представника в Бразилії, якого уряд міг би вважати відповідальним — вимога, яка історично асоціювалася з авторитарними урядами, які прагнули залякати компанії.

Маск зображує свою позицію як принципову проти політичної цензури. Скептики заперечують, що Маск просто захищає своїх союзників; Болсонару має тісні зв'язки з колишнім президентом Дональдом Трампом, якого Маск підтримує на переобранні. Натомість X, як повідомляється, капітулював перед подібними вимогами Індії та Туреччини.

Тим часом Дурова звинувачують у співучасті в низці незаконних дій, які виявлялися на його платформі обміну повідомленнями, включаючи організовану злочинність, продаж наркотиків і зброї, а також поширення матеріалів сексуального насильства над дітьми. Його адвокат каже, що «абсурдно» притягувати платформу або її боса до відповідальності за порушення її з боку деяких користувачів. Цей аргумент міг би бути переконливішим, якби Telegram не був відомий тим, що закривав очі на такі зловживання та захищав винних від судового переслідування.

Арешт генерального директора є прямою реакцією, і, на думку експертів, деякі звинувачення проти Дурова можуть бути надмірними. Келлер сказала, що вона сподівається, що справедливість так чи інакше буде досягнута в ході судового процесу.

«ЄС прийняв ретельно продуману структуру» для інтернет-платформ, сказала вона. «Я думаю, що те, що робить французький прокурор, або вписується в це, або, якщо ні, це буде зупинено».

Навпаки, Келлер сказав: «Бразилія має суддю Верховного суду, який, здається, став ренегатом».

Придушення TikTok Сполученими Штатами відрізняється від судового переслідування Дурова у Франції та заборони X у Бразилії тим, що воно було мотивоване більше недовірою країни до Китаю, ніж будь-чим іншим, що TikTok нібито вчинив неправильно. TikTok не порушує американські правила Інтернету, яких майже немає, але, здається, прагнув заспокоїти , пропонуючи надати адміністрації Байдена контроль над його діяльністю в США.

Адміністрація відмовилася від цієї пропозиції, натомість підписавши двопартійний законопроєкт, який вимагає від китайської материнської компанії TikTok, ByteDance, продати програму або заборонити її в американських магазинах програм. Цей крок повторив аналогічну заборону TikTok та низки інших китайських додатків Індією чотири роки тому.

У минулому Сполучені Штати засуджували заходи іноземних урядів щодо соціальних мереж як репресивні. Незалежно від того, чи був закон TikTok виправданим, він, ймовірно, підірвав силу американської риторики на цьому фронті, спонукаючи союзників і ворогів до більш жорстких позицій.

Келлер застеріг від думки, що країни, які прагнуть підкорити технологічних гігантів, є новим явищем. Вона вказала на розбіжність між Yahoo та Францією ще у 2000 році та зазначила, що Європа пережила «десятиріччя технічної боротьби», тоді як Бразилія ув’язнила керівника Facebook у 2016 році.

Тим не менш, вона визнала зміну настрою. З нахабними технічними лідерами, такими як Дуров і Маск, які працюють за кордоном, мейнстрімові гіганти, такі як Google і Meta, здається, перебувають у «режимі відповідності», – сказала вона. Візьмемо, наприклад, листа з повагою генерального директора Meta Марка Цукерберга минулих вихідних до голови юридичного комітету Палати представників Джима Джордана (штат Огайо), який розслідував цю фірму.

Дуров і Маск ще можуть викрутитися зі своїх відповідних заторів. (Так само міг і TikTok, який оскаржує закон про відчуження або заборону в суді).

Справжнє занепокоєння полягає не в тому, що деякі інтернет-лідери можуть нарешті зіткнутися з серйозними наслідками за порушення законів різних країн. Річ у тому, що прагнення цих країн приборкати те, що вони вважають шахраями технологій, може призвести до законів або норм, які придушують законні форми онлайн-вираження.

Звинувачення, висунуті Францією проти Дурова, включають деякі, які свідчать про криміналізацію шифрування, а початковий наказ Бразилії проти X, схоже, знищив віртуальні приватні мережі. Обидва є ключовими інструментами для забезпечення конфіденційності в Інтернеті, які мають багато застосувань, крім Telegram і X.

Принаймні, відтепер високопоставлені технологічні лідери повинні будуть трохи ретельніше подумати про те, ринки яких країн вони готові втратити доступ — і на чиїй території вони знаходяться, коли виходять з літака.

Джерело: internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович