03.06.2021 08:12
Просмотров: 718

02.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

02.06.2021 Огляд заходів іноземних держав щодо протидії поширенню COVID-19 у світі

ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я схвалила застосування вакцини від коронавірусу CoronaVac, розробленої китайською компанія Sinovac. Цю вакцину внесли до екстреного списку медичних препаратів. Схвалення з боку ВООЗ відкриє вакцині Sinovac дорогу до реєстрації на території Європейського союзу. Вакцинованих від коронавірусу препаратом CoronaVac зможуть пропускати до ЄС із довідкою про щеплення. Як відомо, вакцину CoronaVac застосовують в Україні. Цим препаратом вакцинують спортсменів, освітян, а також людей, які записалися на щеплення через портал або застосунок "Дія".

Королівство Великої Британії і Північної Ірландії

У Великій Британії вперше від початку пандемії COVID-19 за добу не виявили жодного смертельного випадку серед заражених корона вірусом. При цьому в країні спостерігається збільшення добового показника випадків COVID-19. Так, за останні 24 години у Великій Британії діагностували ще 3 165 нових випадків COVID-19, тоді як тиждень тому цей показник становив близько 2,5 тис. При цьому уряд Великої Британії з 21 червня планує почати послабляти обмежувальні заходи в Англії.

Королівство Данія

Данський уряд представив новий цифровий коронавірусний паспорт, додаток на смартфон, який дозволить людям виїжджати за кордон, ходити у перукарню, тренажерний зал, тату-салон або пообідати всередині ресторану тощо. Паспортом можна буде скористатися з 1 липня п. р.

Естонська Республіка

В Естонії з 14 червня будуть скасовані більшість нинішніх коронавірусних обмежень. За останній тиждень показник захворюваності в Естонії впав більше, ніж на 40 %. Таке швидкісне зниження виправдовує всі прогнози і є рекордним за весь період другої хвилі коронавірусу, сказав міністр здоров'я і праці Естонії Танель Кійк. Залишиться вимога носити маску в закритих приміщеннях, дотримуватися ізоляції після повернення з країн, у яких спостерігається високий рівень захворюваності або є інші екзотичні хвороби, а також обмеження на кількість учасників заходів. Продовжать діяти обмеження, які стосуються кіно, театрів та інших громадських заходів, і, згідно з якими, всі заклади повинні закриватися до півночі.

Королівство Іспанія

Іспанія продовжила до 30 червня обмеження на в’їзд іноземних громадян із країн за межами ЄС та Шенгенського простору, запроваджені у зв’язку з пандемією COVID-19.

Республіка Польща

1 червня Польща включається у систему «ковідних сертифікатів» ЄС. Про це повідомив міністр здоров’я Адам Нєдзєльський. Такі сертифікати дають можливість вільного пересування в межах Європейського Союзу: «Це електронне посвідчення, в якому написано, що людина перехворіла на COVID-19. Друга інформація, яка дає можливість перетину кордону, це негативний результат тесту на COVID-19, йдеться саме про тести PCR. І третій важливий тип сертифікату – це сертифікат, що підтверджує вакцинацію проти COVID-19». Міністр Адам Нєдзєльський наголосив, що Польща є однією з перших країн, котрі видаватимуть такі сертифікати. Міністр здоров’я додав, що крім електронної версії, громадяни можуть надрукувати свій сертифікат в будь-якому пункті щеплень. Система сертифікатів набуває чинності 1 липня 2021 року.

Федеративна Республіка Німеччина

З огляду на покращення епідеміологічної ситуації в країні профільний заклад – НДІ ім. Р.Коха – понизив рівень ризику COVID-19 в Німеччині з «дуже високого» до «високого».

Як повідомляє Федеральне відомство кримінальної поліції ФРН, в країні з’явились підроблені паспорти вакцинації. Перші п’ять випадків їх виявлення були зареєстровані в Баварії.

Незважаючи на покращення епідеміологічної ситуації в країні голова Федерації профспілок Німеччини Р. Хоффман виступив проти ідеї скасування дистанційної роботи до того часу, як не буде вакцинована більшість працівників.

Швейцарська Конфедерація

01.06.21 року Європейська комісія вирішила з 1 липня скасувати всі карантинні обмеження для громадян, що живуть в ЄС і повністю пройшли вакцинацію проти коронавірусу. Для вільного подорожування потрібно буде мати цифрові паспорти COVID. Для дітей до 6 років, зі щепленими батьками, тест не потрібен.

Канада

Національний дорадчий комітет Канади з імунізації (NACI) дозволить комбінувати під час вакцинації препарат AstraZeneca з вакцинами Pfizer і Moderna. Зокрема, жителі Канади, які отримали перше щеплення вакциною AstraZeneca, можуть зробити другий укол препаратами Pfizer і Moderna без будь-яких побоювань за своє здоров'я. Оновлене керівництво NACI засноване на результатах досліджень, проведених в Іспанії та Великій Британії, які показали, що змішування і поєднання вакцин AstraZeneca і Pfizer є безпечним і ефективним для профілактики COVID-19. Ця рекомендація матиме істотний вплив на поширення вакцин у Канаді. У чинних рекомендаціях NACI ідеться, що серія щеплень, розпочата з AstraZeneca, повинна бути продовжена тією ж вакциною, а вакцини з мРНК мають використовуватися як взаємозамінні тільки в тому разі, якщо перша доза недоступна або невідома.

Уряд Манітоби дозволив кожному, хто під час першого разу був вакцинований препаратом AstraZeneca/Covishield, як другу дозу отримати будь-яку із мРНК-вакцин (Pfizer або Moderna). Наразі зареєструватися на отримання другої дози вакцини проти COVID-19 можуть люди, які отримали першу дозу до 8 квітня.

Міністерство охорони здоров’я Канади продовжило на місяць термін придатності 45 тисяч доз вакцини «AstraZeneca». Канадські епідеміологи зазначають, що це нормальна практика та є науково обґрунтованим рішенням.

США

Компанія Moderna заявила 1 червня, що подала заявку на повне схвалення своєї вакцини проти COVID-19 в США. В цей час вакцина дозволена в країні тільки для екстреного використання. Конкурент – фармацевтичний гігант Pfizer і його німецький партнер BioNTech запросили повного схвалення своєї вакцини проти COVID-19 у Сполучених Штатах кілька тижнів тому. Повне схвалення вакцин, які перебувають в авангарді глобальних зусиль з імунізації населення проти коронавірусу, може сприяти зменшенню сумнівів з приводу вакцинації, які викликають збільшуване занепокоєння в Сполучених Штатах та інших багатих країнах. Moderna заявила, що в найближчі тижні продовжить подавати в Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA) дані про свою вакцину в міру їхнього надходження.

Держава Ізраїль

В Ізраїлі з 1 червня припиняють діяти майже всі обмеження, що були введені раніше для стримування поширення COVID-19. З вівторка ізраїльтянам більше не потрібні так звані "зелені паспорти", свідоцтва про наявність щеплення або про одужання після COVID-19, також скасовується "фіолетовий стандарт" – нормативи, що регулювали діяльність установ. Єдиним чинним обмеженням залишається вимога носіння масок у закритих приміщеннях в громадських місцях.

Королівство Саудівська Аравія

Генеральний орган цивільної авіації (GACA) повідомив, що прибулим до КСА особам, які є повністю вакциновані проти COVID-19, не потрібно проходити карантин або самоізоляцію за наявності сертифікату про щеплення, засвідченого владою у своїй країні. Схваленими вакцинами в королівстві є Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca та Johnson&Johnson.

Турецька Республіка

Туреччина продовжує вихід з жорсткого карантину, скоротивши комендантську годину і скасувавши "локдаун вихідного дня" в суботу. Також поступово почнуть відкривати школи. Комендантська година у будні дні та в суботу діятиме з 22.00 до 05.00, тоді як до 1 червня тривала на годину довше – з 21.00. Щеплення від коронавірусу на цей час отримали понад 16,8 осіб першою дозою, та понад 12,4 млн завершили вакцинацію. Президент Реджеп Таїп Ердоган заявив, що у червні темпи щеплень мають прискоритися завдяки новим поставкам вакцин.

Південно-Африканська Республіка

З 01.06.21 рішенням урядової комісії запроваджено додаткові карантинні заходи у школах у зв’язку із виявленням значної кількості випадків у дітей (кількість не повідомляється) і зафіксовано більше 400 смертей серед дітей шкільного віку.

Туніська Республіка

31.05.2021 року Туніс отримав гуманітарну допомогу від Французької Республіки у вигляді трьох великих установок для виробництва кисню. Наразі в Тунісі спостерігається брак кисню для лікування хворих на коронавірус. Щоденна потреба становить 170 тис. літрів. Власне виробництва кисню в Тунісі становить лише 100 тис. літрів. Минулого місяця Алжир, Єгипет та країни ЄС передавали великі партії кисню для потреб МОЗ Тунісу.

Азербайджанська Республіка

Третя фаза клінічних випробувань вакцини проти COVID-19, розробленої турецькими вченими, буде проведена і в Азербайджані. Домовленість про це була досягнута під час зустрічі, проведеної 31.05.2021 у відеоформаті між Науково-медичним комітетом при правлінні TƏBİB і Вченою радою з боротьби з коронавірусом Міністерства охорони здоров'я Туреччини.

Республіка Молдова

За час кампанії вакцинації від коронавірусу в Молдові, що триває з 2 березня, щеплення принаймні першою дозою отримали 10 % населення. Про це розповіли експерти консультативного комітету МОЗ Молдови. За їхніми словами, в країні використали близько 416 800 доз вакцини – половину з отриманих. Щеплення першою дозою отримали близько 10 % населення, а завершили вакцинацію – 2,2 %. Попередній тиждень став рекордним за темпами щеплення – за сім днів вакцину отримали 100 тис. осіб – на близько 40 тисяч більше, ніж за попередні тижні. На цей час у Молдові використовуються вакцини Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, китайські Sinopharm і SinoVac.

Федеративна Республіка Бразилія

Бразильському місту Серрані, яке розташоване в сільській місцевості штату Сан-Паулу, майже вдалося побороти коронавірус. При цьому населення міста становить майже 46 000 осіб. Видання повідомляє, що лише один пацієнт із COVID-19 перебуває в критичному стані в клініці доктора Джеральдо Сезара Рейса в Серрані. Ним виявилася 63-річна жінка, яка відмовилася від китайської вакцини Sinovac, яку пропонували кожному дорослому жителю міста. Відомо, що причиною відмови стало те, що жінка очікувала вакцини Pfizer, але її в Бразилії мало. У той же час інші дорослі скористалися пропозицією і пройшли вакцинацію китайською вакциною. Це допомогло місту побороти коронавірус в країні, де ситуація з COVID-19 вкрай важка. Програма вакцинації називалася "Проєкт S" і тривала чотири місяці. В рамках проєкту перевіряли ефективність вакцини в реальних умовах. В результаті у понеділок були опубліковані попередні результати, які виявилися вельми райдужними. З'ясувалося, що пандемію можна контролювати, якщо три чверті населення будуть повністю вакциновані Sinovac. "Найважливішим результатом було розуміння того, що ми можемо контролювати пандемію навіть без вакцинації всього населення", – сказав директор Інституту бутантану штату Сан-Паулу і координатор дослідження Рікардо Паласіос. В результаті дослідження все населення міста розділили на чотири географічних райони, незалежно від віку і статі, і до кінця квітня більшості дорослих зробили два щеплення Sinovac. Результати показали, що пандемія залишила місто після вакцинації трьох районів. Смертність в місті знизилася на 95 %, кількість госпіталізацій – на 86 %, а симптоматичних випадків стало менше на 80 %.

Источник: szru.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: эпидемия

Читайте ещё:

Октябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

  • Доставка води в Харкові avita.ua - енергія природи у кожному ковтку

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович