23.05.2022 06:09
Просмотров: 540

«Побратимами є наші народи. Сестрами є наші країни». Головне з промови Зеленського під час спільної із Анджеєм Дудою участі у засіданні Ради

«Побратимами є наші народи. Сестрами є наші країни». Головне з промови Зеленського під час спільної із Анджеєм Дудою участі у засіданні Ради

● Сама того не усвідомлюючи, 24 лютого Росія зруйнувала ще дещо. Це – своєрідне «сховище» минулих суперечностей між Україною та Польщею. Їх більше немає.

● Наші парламенти, наші уряди й загалом наші народи розуміють один одного, як ніколи. І неважливо, кирилиця чи латиниця, неважливо, як ми пишемо «воля» і «незалежність». Важливо, що ці речі українці й поляки називають однаково. І однаково готові їх захищати.

● Україна це вже робить. На передовій. Захищає не тільки себе, а й усю Європу. Поляки це знають, цінують, поважають і допомагають Україні – не із ввічливості, а як брати й союзники.

● Майже всі наші міста є побратимами польських. Побратимами є й наші народи. Сестрами є наші країни. Ми рідні. І між нами не має бути кордонів чи барʼєрів.

● Ми дійшли згоди найближчим часом втілити це й у відповідній двосторонній угоді. Спершу щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного вже умовного кордону, коли Україна буде членом ЄС.

● Окремо я дякую польському Сейму за нещодавно прийнятий закон про допомогу громадянам України. Це великий крок, великий жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України. Я вважаю, що найближчим часом ми повинні подати до Верховної Ради аналогічний, дзеркальний законопроект.

● Я запровадив спеціальне почесне звання Місто-рятівник для міст-партнерів нашої держави, які сьогодні роблять неможливе для допомоги нам. Від імені всього українського народу я висловлюю велику подяку місту Жешуву – першому Місту-рятівнику.

● Я вірю, що незабаром українці й поляки зберуться за одним великим столом, щоб розділити між собою хліб. Розділити між собою найважливіші почуття – почуття миру. Розділити смак перемоги. І виголосити тост за вашу й нашу свободу.

● Без вільної України не може бути вільної Польщі. Я знаю, історики часто сперечаються, хто першим це сказав, хто був автором цієї фрази. Ми вирішили цю суперечку – це воля українського й польського народів.

Источник: https://t.me/spravdi/8873

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович