Сегодня 08:29
Просмотров: 190

Шмигаля просять створити мовну поліцію та звільнити омбудсмена Кременя

Шмигаля просять створити мовну поліцію та звільнити омбудсмена Кременя

На сайті Кабінету Міністрів України з’явилася петиція, у якій прем’єр-міністра Дениса Шмигаля просять запровадити мовну поліцію, що стежитиме за дотриманням мовного законодавства. Також у зверненні просять звільнити мовного омбудсмена Тараса Кременя, бо той нібито не відреагував на вбивство Фаріон.

Про це пише Громадське.

Автор петиції вважає, що під час гібридної війни з росією та інформаційної агресії важливо, щоб українська мова «була належно захищена і підтримана в публічному просторі». Однак інститут мовного омбудсмена на чолі з Тарасом Кременем, мовляв, не може впоратися з цим завданням, що «негативно впливає на статус української мови».

У петиції зазначається, що процедура подання скарг на порушення мовного законодавства «є надто складною», а бізнеси не надають інформацію про себе, що ускладнює процес подання скарг проти них.

Крім того, авторка вказує, що кількість звернень до омбудсмена зросла, а це нібито вказує на його «недостатню ефективність». Офіс Кременя начебто розглядає лише резонансні випадки, а «скандали на мовному ґрунті», що виникають щодня, на думку підписантів петиції, не отримують належного покарання.

Також у петиції звинувачують Кременя через вбивство мовознавиці Ірини Фаріон, на яке той, мовляв, не відреагував. Саме тому Шмигаля просять звільнити чинного мовного омбудсмена, а також створити мовну поліцію «для ефективного контролю за виконанням мовного законодавства».

Станом на 00:01 17 вересня петицію підтримали вже 2149 людей. Щоб її розглянули, вона має набрати 25 тисяч голосів за наступні 72 дні.

Агентство Телевидения Новости


Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович