31.08.2023 08:41
Просмотров: 550

У останньому бою врятував життя побратима: історія розвідника бригади «Спартан»

У останньому бою врятував життя побратима: історія розвідника бригади «Спартан»

Командир роти розвідки спеціального призначення бригади «Спартан» Національної гвардії України старший лейтенант Сергій Барсуков на позивний Барс загинув 28 червня 2022 року у бою поблизу населеного пункту Дементіївка Харківської області. З перших днів війни Барс виходив на бойові завдання разом зі своїм підрозділом і завдавав непоправних втрат російським окупантам.

Залишився вірним Україні

Колеги пророкували йому, що він досягне генеральського звання. Адже військова служба була його покликанням. Протягом дев’яти років він зробив успішну кар’єру, пройшовши шлях від солдата-строковика до офіцера, командира елітного підрозділу. Розпочав цей шлях Сергій Барсуков після закінчення 2012 року Державного вищого навчального закладу «Ровеньківський техніко-економічний коледж» і призову у квітні 2013-го на строкову військову службу – у лавах луганського полку внутрішніх військ МВС України.

Він народився 12 квітня 1993 року в місті Свердловську (нині – Довжанськ) Луганської області й дуже болісно сприйняв події на Донбасі весни 2014-го, що призвели до розбрату і війни в його рідному краї. Коли за активної підтримки російської федерації почалися масові заворушення та були проголошені так звані днр/лнр, юнак категорично відкинув ідеї «руського мира» і у складі частини вибув з Луганська до міста Слов’янська, де частина увійшла до складу новоствореної Національної гвардії України. А у серпні того ж року він вирішив стати професійним військовим і уклав свій перший контракт про проходження військової служби в дислокованій у Харкові 3-й бригаді оперативного призначення імені полковника Петра Болбочана НГУ.

У з’єднанні юнак швидко виявив себе з найкращого боку і в лютому 2015-го був призначений до роти розвідки спецпризначення. Обіймав посади інструктора, старшого інструктора, головного сержанта взводу, головного сержанта роти, а влітку 2018 року збулася давня мрія Сергія стати офіцером – він був призначений командиром взводу і одягнув погони молодшого лейтенанта. Восени 2020-го лейтенант Барсуков став заступником командира роти по роботі з особовим складом, а у вересні 2021-го очолив підрозділ розвідників, що вже став для нього рідним.

За цей час «Барс» неодноразово відряджався до району проведення АТО/ООС, був заохочений відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції». Утім, нагороди для цього офіцера – щирого, виваженого, уважного до підлеглих – ніколи не мали великого значення. Він жив своїм покликанням і знав, що робить те, що вміє добре робити – захищає рідну країну.

Був попереду своїх бійців

Після початку повномасштабного російського вторгнення першій успішний бій з окупантами старший лейтенант Барсуков провів 25 лютого 2022 року. Того дня його підрозділ отримав наказ знайти і знищити диверсійно-розвідувальну групу противника, що проникла до Харкова. На шляху ймовірного руху ворога Сергій Барсуков облаштував три засідки, одну з яких, у мікрорайоні П’ятихатки, він очолив особисто. Саме йому і випало зустріти ДРГ росіян, що рухалась на трьох бойових бронемашинах «Рись» із намальованими на бортах літерами «Z». Підпустивши рашистів якомога ближче, старший лейтенант Барсуков влучним пострілом із ручного протитанкового гранатомета підбив броньовик, що їхав першим. Дві інші машини почали розвертатись, але другим пострілом з РПГ Сергій влучив у ще одну «Рись», внаслідок чого всередині ворожої ББМ здетонував боєкомплект, перетворивши її у купу металобрухту, а підлеглі знищили третю «Рись» із екіпажем.

«Барс» був для своїх розвідників уособленням звитяги і рішучості, офіцером, який не ховається за спини своїх солдатів. Це він довів уже за два дні, 27 лютого, коли його підрозділу було поставлено нове складне бойове завдання – знешкодити диверсійно-розвідувальну групу противника із близько 30 бійців, що засіла в одній із адміністративних будівель на околиці Харкова. Ретельно підготувавшись до штурму, «Барс» першим увірвався до будівлі й влучним вогнем знищив сімох рашистів. Розвідники, які йшли за своїм ротним, за лічені хвилини ліквідували ще сімох окупантів і повністю оволоділи першим поверхом. Однак росіяни, які переховувались поверхом вище, не збирались здаватися. «Барс» запросив вогневу підтримку бронетехніки, після чого Сергій Ігорович продовжив і далі виконувати завдання. Ворог чинив відчайдушний опір, перестрілки відбувалися майже в кожному приміщенні, за допомогою ручних гранат «Барс» особисто ліквідував ще вісьмох окупантів, решту добили або взяли в полон його підлеглі.

У ворожому тилу

На початку березня спільними зусиллями підрозділів Збройних Сил та Нацгвардії ворог був відкинутий від Харкова. Розвідники старшого лейтенанта Барсукова продовжили виконання бойових завдань у населених пунктах Черкаська Лозова, Руська Лозова та Питомник.

Одного дня під час проведення розвідки поблизу Руської Лозової був виявлений російський опорний пункт та склади боєприпасів. Дочекавшись темряви, Сергій Барсуков із підлеглими підібрався майже впритул до ворожих позицій. Далі гвардійці розділились на дві групи, одна з них мала завдання вступити в бій з противником та відвернути його увагу на себе, а інша – непоміченою обійти ворога з тилу, підірвати склади та оточити опорний пункт, і саме другу групу очолив «Барс». Поблизу складів Сергій Ігорович помітив двох чатових, і щоб не сполохати ворога стрільбою, старший лейтенант Барсуков разом з іще одним розвідником безшумно ліквідував рашистів холодною зброєю. Після цього гвардійці встановили вибухові пристрої і підірвали склади. Надалі група «Барса», як і планувалося, обійшла противника з тилу і вступила в запеклий бій, у якому Сергій Ігорович особисто знищив близько відділення росіян.

Загалом упродовж березня−травня «Барс» провів цілу низку блискучих розвідувальних операцій у тилу ворога, під час яких було виявлено 6 пунктів управління, 5 мінометних та 7 гарматних розрахунків, 6 бронетранспортерів, танк Т-72, реактивну установку залпового вогню БМ-21 «Град», 4 засідки противника – всі ці цілі завдяки вчасно і точно переданим координатам були знищені артилерійським вогнем.

У своєму останньому бою врятував життя побратима

28 червня 2022 року рота розвідки спеціального призначення виконувала завдання поблизу села Дементіївки Харківської області. Близько 6:00 рашисти на шістьох бронетранспортерах за підтримки артилерії здійснили спробу штурму позицій гвардійців, але були зупинені вогнем оборонців. У тому бою старший лейтенант Барсуков знову відзначився героїчними діями, знищивши два БТР та відділення окупантів. Відступивши від Дементіївки, противник розпочав мінометний обстріл. Почувши характерний звук наближення прильоту, «Барс» штовхнув у бліндаж командира взводу, що в той момент був поряд, але сам сховатись не встиг.

Відважного гвардійця з військовими почестями поховали на Алеї Слави одного із кладовищ Харкова.

За особисту мужність і героїзм, виявлені в захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність Військовій присязі Указом Президента України № 655/2022 від 16 вересня 2022 року старшому лейтенанту Сергію Барсукову присвоєно звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (посмертно).

Джерело: Східне оперативно-територіальне об’єднання Національної гвардії України

Агентство Телевидения Новости


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович