10.04.2015

Чому сало - ворог для серця. Коментар кардіолога

(Не кощунство 8-)

Про те, як дбати про міцне серце та здоровий пульс, у ході «прямої лінії» «СК», розповів доктор медичних наук, кардіолог Сергій Серік.

– Серед пацієнтів, які звертаються до вас як кардіолога, переважають чоловіки або жінки?

– У віковій категорії до 40 років набагато частіше звертаються чоловіки, у цьому одна з особливостей чоловічої статі. У жінок до 50–55 років, поки зберігаються менструації, діє гормональний захист, і інфаркти виникають набагато рідше. Але до гіпертонічної хвороби і чоловіки, і жінки схильні однаково. Після 55 років інфаркти виникають і у чоловіків, і у жінок з однаковою частотою. Є європейські рекомендації щодо профілактики серцево-судинних захворювань, згідно з якими чоловікам після 40 років (а жінкам, відповідно, після 50) мінімум раз на рік необхідно проходити комплексне обстеження на предмет серцево-судинних захворювань.

– Які продукти запобігають ризику виникнення серцево-судинних захворювань? Від яких продуктів слід категорично утриматися людям «у віці» із зазначеними проблемами?

– Для попередження подібних ризиків бажано виключити з активного вживання продукти з високим вмістом тваринних жирів: свинину, сало, м’ясо качки й гуски. Також слід утриматися від наваристих м’ясних бульйонів. Я б порекомендував також зменшити кількість копчених продуктів, тим більше, що на сьогодні їх якість викликає великі сумніви. З осторогою слід ставитися до смаженої їжі. Я вважаю, що краще віддати перевагу в раціоні рослинним продуктам, вживати також більше морської риби. Щодня на столі повинні бути свіжі овочі або фрукти, мінімум 200–300 грамів на день. З м’ясних продуктів бажано включити в раціон телятину або м’ясо курки, вони нежирні. Також вживати нежирні молочні продукти, особливу увагу слід приділяти сирам, але, знову-таки, з вмістом жиру до 20 %.

Источник: slk.kh.ua

Автор: Роман Шупенко

Фото: arhi-med.com.ua