27.03.2024 08:57
Просмотров: 250

Завершено слідство у справі щодо завдання 716 млн грн збитків «Укренерго»

Завершено слідство у справі щодо завдання 716 млн грн збитків «Укренерго»

22 березня 2024 року прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно 4 осіб, серед яких організатор злочину, ексдиректор департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго», голова правління комерційного банку та директор приватної компанії, причетних до реалізації злочинної схеми по заволодінню електричною енергією ПрАТ «НЕК «Укренерго» та легалізації отриманих від її продажу коштів.

На сьогодні прокурор САП надав доручення детективам НАБУ відкрити матеріали справи стороні захисту для ознайомлення.

У межах досудового розслідування встановлено, що на початку повномасштабного вторгнення рф на територію України, приватне товариство, яке з 2019 року здійснювало діяльність на ринку електричної енергії, як один із найбільших трейдерів, фактично припинило розраховуватися за отриману електроенергію від Укренерго й одночасно перестало її закуповувати на інших сегментах в різних учасників ринку.

З огляду на статус цього товариства, як сторони відповідальної за баланс, «раптово сформований» дефіцит електроенергії у вигляді негативного небалансу виникла потреба компенсувати вже за рахунок відбирання значно дорожчої електричної енергії в Укренерго, розраховуватися за яку наперед організатор вчинення злочинів та його службові особи наміру не мали.

Незважаючи на те, що приватна компанія мала заборгованість перед товариством, керівник департаменту «Укренерго», відповідальний за застосування передбачених до підприємства санкцій, продажу електроенергії не зупинив. У свою чергу, і гарант оплати, яким виступив один із комерційних банків, утворену перед Укренерго суму заборгованості не відшкодував і не міг цього зробити через грубі порушення Голови правління банку під час видачі банківської гарантії в сумі 1,85 млрд грн.

У подальшому отримана приватним підприємством енергія була перепродана реальним учасникам ринку, проте вже за нижчими, аніж придбана в Укренерго, цінами, а кошти, які були отримані внаслідок реалізації цієї схеми, легалізовані шляхом перерахування між пов’язаними юридичним особами та виведення їх частини на рахунки до іноземних банківських установ.

Не отримавши кошти за реалізації енергії ПрАТ «НЕК «Укренерго» звернулось до банка-гаранту, проте товариство отримало відмову у погашенні заборгованості. Своєчасне реагування антикорупційних органів забезпечило арешт 721 млн грн, які перебували на рахунках залучених до злочинної схеми компаній. Крім того, у межах міжнародного співробітництва також заблоковано кошти на рахунках підконтрольної організатору схеми компанії за кордоном.

11.01.2024 особам повідомлено про підозру:

✔️ особі, яку слідство вважає організатором злочину – за ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України;

✔️ колишньому директору департаменту ПрАТ «НЕК «Укренерго» – ч. 2 ст. 364 КК України;

✔️ голові правління комерційного банку – ст. 364-1 КК України;

✔️ директору приватної компанії – ч. 5 ст. 191 та ч. 3 ст. 209 КК України.

- Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Джерело: https://t.me/sap_gov_ua/2098

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович