03.09.2020 02:09
Просмотров: 2047

Дієтолог розповіла, чому небезпечно пити чай вчорашньої заварки

Дієтолог розповіла, чому небезпечно пити чай вчорашньої заварки

Серед любителів душевного застілля – знову переполох. Не встигли минулого тижня поголодувати любителі рису, які дізналися від британських вчених про здатність цієї крупи накопичувати миш’як. Як з’явився новий привід для хвилювань: китайські вчені опублікували статтю про те, що в чорному чаї вже через 15 хвилин після заварювання починають з’являтися шкідливі речовини. А на ранок напій стає взагалі токсичним! Невже варто переходити на пакетований, адже влаштовувати з ранку чайні церемонії не у всіх є час і змога. Щоб розібратися в ситуації, ми звернулися до відомого лікаря-дієтолога Олени Соломатіної.

Ось як напій починає псуватися: чай містить в собі різні ефірні олії, і коли ми заливаємо його окропом, частина цих масел виходить з чаїнок і розтікається по поверхні води тонкою плівкою. Ми її можемо навіть і не побачити відразу під час чаювання, але зате потім, якщо залишити чашку недопитою, плівка помітна на стінках посуду. За словами експерта, в цій плівці містяться органічні сполуки, дубильні речовини, в тому числі танін і багато іншого. Стикаючись з повітрям, ці речовини окислюються, в чашці з’являється патогенна мікрофлора. Особливо, якщо чай був з цукром – адже умови для розвитку чужорідного життя чудові – тепло, волого і солодке живильне середовище.

А якщо заварка простояла всю ніч, за словами дієтолога, там починають розвиватися плісняві гриби, які потрапляючи в організм його отруюють мікотоксинами. Причому ця цвіль така живуча, що витримує навіть температуру кип’яченої води. Випиваючи повторно заварений чай, ми цю цвіль і мікотоксини отримуємо в свій організм.

Заваркою, яка трішки постояла в чашці, звичайно, не отруїшся, – пояснює Олена Соломатіна. Але наш організм почне боротися з цією патогенною мікрофлорою, витрачати свою енергію і ресурси. В результаті система адаптації слабшає, а далі спрацьовує правило «там де тонко там і рветься». Через взаємодію з продуктами окислення може виникнути алергія, порушення роботи кишечника. Оскільки кровотік розносить по всьому тілу токсини, що виділяються мікроорганізмами, то значний удар, за словами Олени Соломатіної, припадає на печінку, покликану очищати нашу кров від шкідливих речовин. Також може постраждати і серце. Втім, це відбувається не відразу, а має довгий накопичувальний ефект.

Так може, краще тоді пити чай з пакетиків? За словами дієтолога, ситуація з чайними пакетиками неоднозначна. Якщо добросовісний виробник упакував так повноцінний чай, то його цілком можна пити. Але дуже часто в такі пакетики фасують низькоякісну сировину – уламки чайного листя, чайну крихту, які неможливо було б продати в пачках, де покупець може оцінити чаїнки візуально. Ароматний смачний напій з такої сировини не одержати. До того ж, якщо виробник недобросовісний, він міг і порушувати технологію, в результаті чого грибки цвілі могли потрапили в пакетики ще на стадії виробництва. І тоді вже не важливо, наскільки свіжа заварка, адже якісним напій вже не буде.

Источник: dialogs.org.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: чай

Март
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович