24.09.2020 10:14
Просмотров: 1889

Як стерти з обличчя пігментні плями: що потрібно знати про відбілювання шкіри

Як стерти з обличчя пігментні плями: що потрібно знати про відбілювання шкіри

Відбілювання шкіри на початку осені — один з найпопулярніших запитів клієнтів дерматологів, що цілком закономірно: активний ультрафіолет стимулює в шкірі продукування клітин меланоцитів, що виробляють пігмент меланін. Звідси засмага, розсипи родимок і пігментні плями.

Як освітлити недоречно потемнілі ділянки шкіри і прибрати пігментні плями, знає Тетяна Святенко, дерматологиня, професорка, експертка МОЗ із фаху "Дерматологія".

Відомо, що колір шкіри людини визначають п'ять пігментів, найважливішим із яких є меланін. Його виробляють клітини меланоцити, які складають до 10% від загальної кількості клітин епітелію. Гіперпігментацію викликає нерівномірне скупчення меланіну в шкірі. Синтез меланіну багаторазово стимулює ультрафіолет і звичка засмагати на шезлонгу. Ось чому пігментація на обличчі та інших відкритих ділянках тіла проявляється одразу після повернення з відпустки на морі, на дачі, в горах. "Шанси на появу темних плям на шкірі підвищують будь-які гормональні коливання в організмі: від вагітності і приймання гормональних контрацептивів до дисфункції яєчників і порушень в роботі щитовидної залози, — каже Тетяна Святенко. — Як правило, пігментація шкіри — проблема винятково естетична. Жодного фізичного дискомфорту або перспектив переродження клітин темні ділянки шкіри не мають. Але стаждальної естетики було цілком достатньо, щоб розробити цілу серію методів боротьби з чорними мітками".

Історія винаходу
Батьком відбілювальних кремів вважається американський дерматолог, український єврей по батькові Альберт Клігман. Креми з ретинолом, якими сьогодні користується для відбілювання та омолодження кожна друга жінка, — його рук справа. Правда, методи, за допомогою яких Клігман вивів формулу безпечного відбілювання шкіри, пізніше прирівняли до садизму концтаборів Освенціма і Дахау. Несанкціоновані досліди для пошуку компонентів кремів і їхні пропорцій в 50-х роках минулого століття вчений проводив на в'язнях Холмсбергської в'язниці штату Пенсільванія в США. Під час так званих "парфумерних експериментів" під шкіру ув'язнених підшивалися або наклеювалися на неї марлеві стрічки з різними дієвими речовинами. З ними люди тижнями працювали під палючим сонцем і одержували опіки і шрами на все життя. Їх так і називали "смугасті люди", а охоронці в'язниці жартували, що їхні підопічних завжди можна буде упізнати через схожість з зебрами.

Таким чином, Клігман перевіряв дію кремів за різних температур, ймовірність появи опіків, пухирів, лущення і освітлення шкіри. В результаті винахідник ретинолу отримав свою знамениту формулу відбілювання шкіри — формулу Клігмана, якою дерматологи користуються досі. Вона містить три компоненти в певній концентрації: гідрохінон, ретиноєва кислота і дексаметазон. Ця суміш після регулярного застосування здатна вивести навіть найтемнішу пігментну пляму, оскільки крем зменшує продукування меланіну в шкірі в 6 разів, поки пігмент жевріє зовсім. До речі, експерименти в Холмсбергській в'язниці тривали майже 20 років, поки в 70-х не отримали розголосу і не були строго засуджені. На жаль, 300 колишніх в'язнів з білими атрофічними рубцями на спині в суді так і не змогли нічого довести: Клігман і його команда знищили всі документи.

Топ методів відбілювання
Креми з гідрохіноном. Одразу варто попередити, що пігментні плями, навіть зникнувши повністю, цілком можуть повернутися, оскільки їхня поява пов'язана з гормональними коливаннями. Але це не означає, що з ними не варто поборотися.

Отже, головний компонент у складі відбілювальних кремів — гідрохінон. Він має властивість гальмувати продукування меланіну в шкірі. Принципово, щоб подібні креми призначав лікар, оскільки побічних ефектів у них достатньо: від зайвого освітлення шкіри до ще більшого потемніння. Ефективні в боротьбі з пігментацією креми з ретинолом і певні види кислотних препаратів з азелаїновою, коєвою і аскорбіновою кислотами в складі. Не виключено, що незабаром головним компонентом таких препаратів стане транексамова кислота (в медицині її застосовують для зупинки кровотечі). З'ясувалося, що ця речовина має чудовий відбілювальний ефекто.

Хімічний пілінг — теж хороший засіб: під час процедури видаляються поверхневі клітини шкіри, що містять пігмент, і це сприяє її освітленню. Дуже важливо, щоб пілінг під час пігментації проводив кваліфікований фахівець, оскільки є ризик посилення пігментації і рубцювання шкіри.

Фракційна мезотерапія, або мікронідлінг, — популярна процедура, що передбачає багаторазові проколи шкіри тонкими голками, через які в глиб дерми проникають освітлювальні креми. На жаль, процедура хвороблива. Але ефективна.

Лазер всемогутній. Різні типи лазерів працюють із пігментацією на різних рівнях: одні видаляють зовнішній шар пігментованої шкіри, інші нейтралізують меланоцити. Підібрати тип лазеротерапії повинен дерматолог. Успіх процедури не завжди блискучий, але, якщо її проводить досвідчений лікар, це потужна зброя в боротьбі з пігментацією.

Креми-камуфляжі для шкіри. іноді є сенс вибрати стійкий, щільний крем у тон власній шкірі. Крем-камуфляж приховує пігментні плями, дозволяє розслабитися і забути про дефект. З таким захистом на обличчі не страшно потрапити під дощ, плавати, займатися сексом — він тримається до 24 годин. І ті, від кого потрібно приховати пігментні плями, нічого не запідозрять.

Сонце мінус. Восени і взимку пігментні плями мають властивість світлішати, так що захист від ультрафіолету — головний превентивний і лікувальний інструмент. Правила захисту стандартні: влітку і сонячною осінню крислатий капелюх і сонцезахисні окуляри, крем від сонця широкого спектру дії (SPF 30 і вище з високим рейтингом — 4 або 5 — захисту від UVA), відхід у тінь в спеку і відмова від шезлонгів. Більше читайте тут: https://tsn.ua/lady/krasota/kosmetologiya/yak-sterti-z-licya-pigmentni-plyami-scho-potribno-znati-pro-vidbilyuvanni-shkiri-1631440.html

Источник: tsn.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: кожа, уход

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович