29.04.2024 12:41
Просмотров: 200

Маємо захистити свій дім: історії нацгвардійців, які повернулися до окопів після поранень

Маємо захистити свій дім: історії нацгвардійців, які повернулися до окопів після поранень

До повномасштабного вторгнення харків’янин Едуард працював у таксі. Військового досвіду в чоловіка за плечима не було. У лютому 2022 став до лав тероборони, а наступної зими – потрапив у 5-ту Слобожанську бригаду Нацгвардії. Перший бій Едуарда був під Кремінною, а у Серебрянському лісі нацгвардієць отримав контузію.

«Ахмед», нацгвардієць 5 Слобожанської бригади НГУ

Там нічого такого, як у всіх. Виконували накази командира, він говорив, хто-де, на якій позиції, як діяти, якщо прорив. Ми там заступали по дві-три доби і вже коли йшли, нас накрило мінометним вогнем. Прилетіла поруч міна.

Реабілітація тривала три місяці, після чого Едуард повернувся до побратимів.

«Ахмед», нацгвардієць 5 Слобожанської бригади НГУ

Думаємо, щоб окупанти сюди не зайшли. Інших варіантів просто немає, хто, якщо не ми, буде захищати.

Вдома, на Салтівці, на Едуарда чекає дружина та 8-річний син. Донька від першого браку теж живе у Харкові. Під час нетривалих відпусток Едуард весь час присвячує родині. Сину про службу чоловік не розповідає.

«Ахмед», нацгвардієць 5 Слобожанської бригади НГУ

Ні, він навіть не питає, він усе розуміє. Радий мене бачити, коли я приїжджаю у звільнення. Йому про війну і не хочеться розповідати. Він у мене любить наш метрополітен, весь транспорт. Назубок знає всі станції. У звільненні був – покаталися з ним. Він «червону гілку» добре знав, через «Леваду» до бабусі їздили до війни. Тож покаталися, показав йому.

Разом із Едуардом проходить службу Сергій, який також після осколкового поранення ноги знов у строю. Командир відділення, пройшов Куп’янськ, Кремінну та КліщІївку. До повномасштабного вторгнення багато років працював електриком-монтажником, потім змінив роботу та почав займатися ремонтами. Сергій впевнений – до ворога не можна ставитися легковажно.

«Кудрявий», нацгвардієць 5 Слобожанської бригади НГУ

Я скажу, що в них там теж багато таких, хто воює професійно. «Чмобіків» вони посилають, щоб виявити наші позиції, а потім йдуть професіонали, з ними вже воюємо.

Під час одного з боїв Сергію довелося взяти на себе командування відділенням та відповідальність за життя побратимів.

«Моделіст», офіцер 5-ї Слобожанської бригади НГУ

Він направляв інших, дивився, хто куди стріляє, слідкував за хлопцями, допомагав словом і ділом і все це під час бою. Там він дістав поранення, але залишився на позиції і вийшов разом з хлопцями зі своїми. Це той сержант, який має бути, той, кого слухають.

Після того бою Сергія було нагороджено нагрудним знаком НГУ «За відвагу».



Агентство Телевидения Новости


Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович