14.06.2021 10:25
Просмотров: 1165

Науковці придумали, як перетворити пластик на ванілін. Потрібна кишкова паличка

Науковці придумали, як перетворити пластик на ванілін. Потрібна кишкова паличка

Науковці з Единбурзького університету придумали, як за допомогою кишкової палички перетворити пластик на ванілін. Так вчені хочуть боротися з тоннами пластикових відходів та задовольняти попит на ванілін.

Відповідне дослідження опублікували у науковому журналі Green Chemistry, передає пресслужба Единбурзького університету.

Щороку у світі утворюється приблизно 50 мільйонів тонн пластикових відходів, які призводять до економічних й екологічних наслідків. Частину відходів перероблюють, однак британські вчені пропонують перетворювати пластик на продукти.

Науковці у лабораторії модифікували кишкову паличку так, щоб вона за допомогою хімічних реакцій перетворила терефталеву кислоту у ванілін. Терефталеву кислоту використовують для виготовлення пластику та одягу.

Щоб продемонструвати, як працює їхня технологія, вчені взяли деградований пластик та додали до нього модифікованому кишкову паличку. При кімнатній температурі бактерії перетворили пластик на ванілін, який, як кажуть науковці, придатний для споживання.

«Наша робота кидає виклик сприйняттю пластику як проблемних відходів та демонструє його використання як нового ресурсу, з якого можна отримати високоцінні продукти», — сказав один з авторів дослідження Стівен Воллес.

Ванілін використовують у продуктах харчування та у косметиці. За прогнозами вчених, до 2025 року попит на ванілін зросте до 59 тисяч тонн, а за його продаж можна отримати 734 мільйонів доларів. Безпечність ваніліну з пластику вчені хочуть перевірити у наступних дослідженнях.

Источник: hromadske.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович