30.04.2019

Дослідження: в першу чергу роботи витіснять працівників середнього віку

Дейрон Акемоглу і Паскаль Рестрепо з Бостонського університету довели, що вік працівника пов'язаний з процесами промислової індустріалізації, які його стосуються.

Автори дослідження доводять, що важливим двигуном автоматизації стали демографічні зміни. Країни, в яких населення швидко старіє, стануть першими свідками автоматизації праці. Йдеться, в першу чергу, про Японію, Німеччини та Південну Корею.

Вчені не стверджують, що до людській праці приходить кінець. Але явно простежуються тенденції того, що робітники будуть все менше затребувані, втратять свій статус і здатності впливати на соціально-економічні процеси. Сучасні технологічні зміни сприятливі для поширення штучного інтелекту, перед яким не стоїть завдання створювати нові робочі місця для людей.

Наслідками такого розвитку стануть, на думку економістів, стагнація попиту на робочу силу, зростання нерівності і зниження зростання продуктивності.

«Це може означати, що ми втратимо перспективи "правильного" ШІ, перед яким стоїть завдання поліпшення економічної і соціальної ситуації», - йдеться в дослідженні. З одного боку, корпорації запевняють, що готові захистити людей від автоматизації, з іншого - вкладають мільярди доларів у штучний інтелект в надії, що він замінить частину персоналу.

Источник: elektrovesti.net