04.05.2017

Підвищений тестостерон заважає чоловікам критично мислити, - вчені

Вчені з'ясували, що заважає чоловікам здраво міркувати

Американські вчені виявили, що підвищений рівень тестостерону знижує здатність чоловіків до критичної оцінки імпульсивних і інтуїтивних суджень, повідомляє Depo.Полтава з посиланням на N+1.

Результати роботи опубліковані в журналі Psychological Science.

Чоловічий статевий гормон тестостерон регулює репродуктивну поведінку у тварин, це битви між самцями і спаровування. У людей він впливає на рівень агресії і ризик розладів, пов'язаних зі слабким контролем імпульсивної поведінки. При цьому конкретні психологічні механізми подібної дії гормону були вивчені недостатньо.

Щоб розібратися в цих механізмах, співробітники Каліфорнійського технологічного інституту з колегами з інших наукових центрів запросили для участі в подвійному сліпому експерименті 243 дорослих чоловіків, що робить дослідження одним з найбільших у своєму роді на сьогоднішній день.

Після заповнення демографічної анкети і здачі аналізів на тестостерон і інші гормони учасникам випадковим чином призначили гель, що містить тестостерон або плацебо.

Через п'ять годин, коли рівень препарату в крові досяг максимуму і стабілізувався, добровольцям запропонували пройти тест на когнітивну рефлексію - здатність критично ставитися до інтуїтивних суджень і додатково обдумувати їх.

Цей тест, розроблений в 2005 році американським психологом Шейном Фредеріком (Shane Frederick), містить завдання, що мають на увазі просту інтуїтивну відповідь, яка при ретельному обмірковуванні виявляється невірною.

Приклад завдання
Бейсбольна битка і м'яч стоять долар і 10 центів, причому біта на долар дорожче м'яча. Скільки коштує м'яч? Правильна відповідь: п'ять центів, а не 10, як здається спочатку, але щоб його дати, людина повинна володіти достатньою когнітивної рефлексією.

Крім цього всім учасникам запропонували виконати математичні завдання, щоб оцінити їх залученість, мотивацію і базові обчислювальні навички.

З'ясувалося, що учасники, які отримали тестостерон, помилялися в середньому на 20 відсотків частіше, ніж члени контрольної групи, при цьому вони давали невірні відповіді швидше, а вірні - повільні. Подібна закономірність зберігалася після введення поправок на вік, настрій, математичні навички і рівні 14 інших гормонів.

"Ми виявили, що учасники які отримали тестостерон швидше давали необдумані відповіді на головоломки, в яких первісна здогадка зазвичай є хибною. Тестостерон або пригнічує процес розумової перевірки висновків, або підсилює інтуїтивне відчуття, що "я точно прав ", - пояснив один з авторів роботи Колін Камерер (Colin Camerer).

Він додав, що отримані результати піднімають питання про можливі негативні наслідки замісної терапії тестостероном, спрямованої на відновлення зниженого статевого потягу у чоловіків середнього віку.

Источник: depo.ua

Новости портала «Весь Харьков»