07.08.2020 06:16
Просмотров: 886

Договір із банком. Як не отримати невиправданий чотирикратний борг?

Договір із банком. Як не отримати невиправданий чотирикратний борг?

Уявіть ситуацію: ви підписали з банком анкету-заяву і отримали дві платіжні картки – звичайну платіжну та кредитну з лімітом 5 тис. грн. З часом ви перестали користуватися карткою, однак не стали її закривати. Через декілька років отримали запрошення до суду і дізналися, що кредитний ліміт у розмірі 5 тис. грн переріс у борг 20 тис. грн.

Це зовсім не уявна ситуація. До НБУ надходять такі звернення споживачів фінпослуг.

«Сіль» у тому, що клієнт, підписуючи анкету-заяву, поставив «галочку», що ознайомився з умовами та правилами обслуговування, погоджується з договором та готовий роздрукувати свій примірник із вебсайта банку.

Проте така анкета або договір приєднання фактично можуть бути кредитним договором із банком. Підписуючи ці документи, ви можете отримати зобов’язання. Навіть якщо не повністю зрозуміли умови користування кредитним лімітом.

Як уникнути такої ситуації? Декілька правил.

Правило перше – звертайте увагу на вартість користування кредитним лімітом. Ця інформація має бути зазначена в правилах та умовах, розміщених на сайті. Також основні умови повинні бути вказані в самій анкеті-заяві та договорі приєднання. Інакше – банк порушує ваші права.

Правило друге – зверніть увагу, що фінустанова за умовами договору може отримати право самовільно змінювати комісії, тарифи та розмір кредитного ліміту. Але повинна попереджувати про зміни на своєму вебсайті за 30 днів.

Правило третє – завжди просіть паспорт кредиту. Там має бути вказана вартість та основні умови кредиту. Банк зобов’язаний видавати паспорт для кредиту більше мінімальної зарплати.

Як реагує НБУ?

Національний банк вже ухвалив вимоги до розкриття банками повної інформації про послуги та їх вартість у рекламі та на сайтах. Вони запрацюють і банки будуть зобов’язані їх дотримуватися з вересня 2020 року.

Наступний крок – вимоги до договорів. НБУ планує встановити такі вимоги, щоб клієнти краще розуміли умови отримання послуг, свої права та обов’язки, а також відповідальність за їх порушення.

Більше – за посиланням

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: банк, нбу

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович