24.09.2020 07:21
Просмотров: 1090

Як вирішити проблему «чорних» колекторів, які безперестанку дзвонять родичам чи знайомим боржника і вдаються до погроз?

Як вирішити проблему «чорних» колекторів, які безперестанку дзвонять родичам чи знайомим боржника і вдаються до погроз?

Національний банк долучився до розробки змін до законодавства, які дозволять владнати цю проблему. Про ці зміни розповіла начальник Управління захисту прав споживачів фінансових послуг Ольга Лобайчук.

Ринок колекторських послуг має стати цивілізованим та прозорим. Саме тому НБУ спільно з Комітетом Верховної Ради розробили та презентували концепцію нової роботи компаній, що займаються стягуванням боргів. Вона передбачає ліцензування таких компаній Національним банком, запровадження публічного реєстру та заборону банкам і фінансовим компаніям працювати з так званими «чорними» колекторами.

Повинні бути встановлені вимоги до етичної поведінки колекторів. Погрози, психологічний тиск на боржника, нав’язливі дзвінки родичам та особам, що не виступали поручителями, – мають бути заборонені. За порушення цих вимог має бути передбачена кримінальна відповідальність.

Клієнтам потрібно знати свої права та захищати їх, якщо дошкуляють колектори. Перше – колектори не мають права телефонувати людям, які не мають стосунку до боргу. Номер телефону, прізвище та ім’я, адреса – це персональні дані, колектори не мають права їх використовувати без вашого дозволу. Друге – дізнайтеся назву компанії, представник якої дошкуляє, зверніться до неї офіційно. Третє – зверніться до Національного банку або до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Четверте – якщо вам погрожують, зверніться до правоохоронців.

Дивитися інтерв'ю

Источник: facebook.com / Національний банк України

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: банк, нбу

Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович