15.01.2020 06:39
Просмотров: 1072

Виконавчий директор "Нафтогазу" пояснив, чим заслужив велику премію

Виконавчий директор Нафтогазу пояснив, чим заслужив велику премію

Виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко вважає, що заслужив на премію за виграш у "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі.

Джерело: пояснення Вітренка у Facebook

Деталі: Вітренко спростував чотири "фейки": нагадав, що він не чиновник, а працює на акціонерне товариство "Нафтогаз"; наголосив, що не призначав собі премію, бо це робить правління НАК; запевнив, що не просив премію та не лобіював її розмір; заявив, що премії за другу частину виграшу в росіян в арбітражі йому і колегам ще не призначені, хоч і передбачені контрактами.

Він підтвердив, що за контрактами група працівників "Нафтогазу" має отримати 1% від отриманих із "Газпрому" грошей – "насправді навіть менше".

Вітренко додав, що Україна виграла у Стокгольмському арбітражі дві справи – щодо контракту на купівлю газу і щодо контракту на транзит газу. За першу перемогу в суді премія вже була, а за другу перемогу ще не призначили, заявив він.

Раніше повідомлялося, що за другу частину судового виграшу в "Газпрому" топ-менеджери НАК у сукупності отримають близько 29 мільйонів доларів або 700 мільйонів гривень премії.

Пряма мова Вітренка: "Я не просив та не лобіював розмір премії. Отримав таку, яку визначили. У моєму конкретному випадку премія була призначена за результат, який передусім залежав від моїх конкретних дій – тобто не від якихось незалежних від мене чинників...

Стокгольмський арбітраж за транзитним контрактом був ініційований мною. Разом із невеличкою командою ми обґрунтували з економічної точки зору наші позовні вимоги — коли майже ніхто не вірив, що в нас щось вийде.

Зовнішні юристи та експерти відіграли надзвичайно важливу, але все-таки допоміжну роль у цьому. Лише люди зсередини компанії та з повним розуміннями контексту могли надати вичерпне обґрунтування.

Результатом стало отримання $2,1 мільярди від Газпрому у вигляді газу через залік, який провів Стокгольмський арбітраж. Потім разом із тією ж маленькою командою ми працювали над стягненням залишку – $2,9 мільярдів включно з відсотками.

…Премії не призначалися наперед. Вони призначалися за вже наявний результат. Тобто минулого разу – щодо отриманих у вигляді газу від Газпрому $2,1 мільярдів.

Наразі можу абсолютно чесно стверджувати, що премії за отримані від Газпрому напередодні Нового року $2,9 мільярди ще не були призначені. Хоча це дійсно прямо передбачено трудовими контрактами конкретних працівників компанії".

Деталі: Вітренко пояснив, що за результатами арбітражу щодо контракту на купівлю газу Україна позбулася зобов’язання сплачувати більше $80 мільярдів за положенням "бери або плати" і домоглася зменшення ціни на газ, який вона фізично відбирала у "Газпрому" з квітня 2014 року – але все одно мала доплатити за той газ ще $2,1 мільярди.

Але наступне рішення арбітражу за контрактом про транзит газу змусило "Газпром" компенсувати Києву $4,6 мільярди втраченого прибутку через недопоставки газу для транзиту. Стокгольмський арбітраж вирішив зробити залік на $2,1 мільярди, а "Газпром" мав сплатити різницю.

За словами Вітренка, "ми виграли в Стокгольмському арбітражі за транзитним контрактом і отримали $2,1 мільярди у вигляді газу (через залік), і $2,9 мільярдів (залишок з $4,6 мільярдів до яких потім додалися нараховані відсотки)"

Вітренко додав, що оскільки "Нафтогаз" по суті належать народу України, то народ зацікавлений у його ефективності та прибутковості. Тож транзит газу та гарантований мінімальний прибуток від контракту з "Газпромом" у $7.2 млрд – це значний внесок в економіку України.

Источник: pravda.com.ua

Автор: Олена Рощенко

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: газ, Украина

Читайте ещё:

04.01.2024 07:39    275
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович