10.03.2019 11:28
Просмотров: 979

У Софійському Соборі продовжиться комплекс ремонтно-реставраційних робіт

У Софійському Соборі продовжиться комплекс ремонтно-реставраційних робіт

Софійський собор - пам’ятка архітектури ХІ ст. разом з архітектурним ансамблем пам'яток ХІ-XVIII століття на його території включено до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО під № 1 від нашої держави. У Софійському соборі до теперішнього часу збереглось сотні квадратних метрів унікальних фресок та мозаїк ХІ століття, що робить його однією з найунікальніших споруд Європи. Сьогодні, Організацією Об’єднаних Націй з питань освіти, науки та культури (ЮНЕСКО) проводиться постійне спостереження за станом пам’ятки. З огляду на визначну універсальну цінність Софійського собору, визнану Комітетом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО як складової об’єкта «Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра», та зобов’язань, прийнятих нашою державою щодо його збереження як частини культурного надбання всього людства, він потребує особливої уваги та відповідальності щодо забезпечення зваженого режиму його експлуатації.

Щоденно заповідник приймає тисячі відвідувачів з різних кутків світу, проводить екскурсії, виставки, конференції, семінари, приймає міжнародні делегації та проводить прийоми на державному рівні.

У Софійському соборі постійно проводяться наукові дослідження, реставрація, музеєфікація, популяризація культурної спадщини ХІ – ХVІІІ ст. У 2006 році Мінкультури погоджено Комплексну програмою дослідження, реставрації та популяризації Софійського Собору у 2016-2021 рр. (погоджена Міністерством культури України у 2016 році).

У 2019 році на І ярусі в центральній частині Софійського собору передбачено встановлення риштування для здійснення інспектування мозаїк, фресок та олійного живопису з метою подальшої їх реставрації та розкриття. Також планується проведення модернізації системи мікроклімату Собору та реконструкція інженерних систем електроосвітлення, пожежної та охоронної сигналізації, встановлення системи відеоспостереження. В план робіт на поточний рік внесені роботи по археологічному дослідженню раніше виявлених історичних фрагментів внутрішнього оздоблення Собору з влаштуванням зондажів. Роботи будуть проводитись в теплу пору року згідно відповідних технологічних рекомендацій.

За рахунок грантових коштів ЮНЕСКО заплановано встановлення системи контролю мікроклімату Софійського собору. Розроблено та планується до реалізації проект влаштування гідроізоляції цоколю, водовідведення та реставрації мощення навколо Собору.

На сьогодні експлуатація пам’ятки здійснюється у складних інженерно-геологічних і екологічних умовах, в умовах вібраційно-шумового навантаження, неконтрольованої сучасної забудови та небезпечної експлуатації сильно зношених інженерних мереж в місті-мегаполісі. Реставраційні роботи згідно технологічних вимог розпочнуться з 18 березня.

Источник: mincult.kmu.gov.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 08:44    940
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович