27.11.2021 09:59
Просмотров: 928

Як США захищатимуть Україну від Росії? Версії західних ЗМІ

Як США захищатимуть Україну від Росії? Версії західних ЗМІ

Західна преса продовжує перейматися загрозою нового збройного конфлікту в Україні, розмірковуючи над можливою відповіддю США на потенційну ескалацію з боку Росії.

Одразу кілька англомовних газет наголошують, що Вашингтон не поспішає робити конкретних обіцянок щодо захисту України, і що будь-яка відповідь Джо Байдена нестиме ризики.

Тим часом видання Bloomberg пише з посиланням на експертів, що до січня вторгнення, скоріше за все, не буде - як через стан доріг, так і через недостатню кількість російських військ для атаки.

Раніше, 21 листопада, речник Володимира Путіна Дмитро Пєсков звинуватив Україну в підготовці до силового сценарію розв'язання конфлікту на Донбасі, і попередив, що це матиме "найсерйозніші наслідки".

Всі варіанти ризиковані

Білий дім поки що не робить конкретних обіцянок щодо кроків, які США готові зробити для захисту України у випадку ескалації, пише американська New York Times.

За словами газети, наразі адміністрація Джо Байдена кидає всі сили на дипломатію - зокрема, у Вашингтоні вже говорять про можливу особисту зустріч президента з Володимиром Путіним.

Але поки що незрозуміло, чим Байден буде готовий ризикнути заради України - навіть попри те, що він залишається "особисто залученим" у долю країни ще з часів роботи віцепрезидентом в адміністрації Барака Обами.

Серед можливих відповідей з боку США експерти називають збільшення військової допомоги Україні, а також нові санкції проти наближених до Путіна осіб.

Але, як наголошує експерт з питань Росії Андреа Кендалл-Тейлор, російський президент, скоріше за все, не вірить у єдність західних країн.

"Думаю, Путін розраховує на те, що Заходу не вистачить рішучості", - цитує її газета.

Видання наголошує з посиланням на експертів, що на допомогу американських військ українцям не варто розраховувати навіть у випадку найгіршого розвитку подій.

"Росіяни вже вторглися в Україну сім років тому, тож прекрасно знають, що ми не відправимо туди 82-гу повітряно-десантну дивізію", - каже Семюел Черап з аналітичного центру RAND Corporation.

На його думку, "простого виходу" з ситуації немає.

З цим погоджується британська Guardian, на думку якої всі варіанти, що стоять перед Байденом у питанні України, несуть певні ризики.

"Москва поставила Вашингтон у безвиграшну ситуацію: або здати суверенітет України, або ризикувати отримати повноцінну війну", - вважає газета.

Але за словами Ганни Шелест з аналітичного центру "Українська призма", США зовсім не обов'язково відправляти війська в Україну, адже підтримка може мати й інші форми.

"Наприклад, ділитися розвідданими та супутниковими фото нарощування військ і оприлюднювати їх - це вже підтримка. Не треба, щоб американський солдат стояв на лінії фронту. Можна робити дуже чіткі дипломатичні заяви на достатньо високому рівні", - зауважує Шелест.

Вторгнення не буде до січня?

Але ж коли чекати можливого вторгнення Росії? На думку експертів, опитаних виданням Bloomberg, це може статися не раніше січня - як через стан ґрунту, так і через недостатню кількість військ для потенційної атаки.

За словами видання, це відкриває вікно можливостей для дипломатії, метою якої має бути недопущення війни.

"У цей час року ми маємо те, що називається розпутиця, тобто багнюка", - цитує сайт російського військового аналітика Павла Фельгенгауера.

Він каже, що для успішної атаки російським танкам доведеться їхати ґрунтовими дорогами, а в цю пору року це неможливо: "Коли вдарять морози, можна буде пересуватися у будь-якому напрямку".

До того ж кількість російських військ біля кордону поки що не досягає показників, необхідних для вторгнення, наголошує Bloomberg з посиланням на анонімного американського посадовця.

Втім, експерти кажуть, що вірогідність конфлікту вища, ніж у попередні місяці чи роки, і навіть якщо він не станеться цієї зими, небезпека залишатиметься і надалі, додає видання.

Як Заходу допомогти Україні?

Україна ж тим часом готується до можливих бойових дій, і прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав НАТО відправити кораблі до Чорного моря, а розвідувальні літаки до російських кордонів.

Цю заяву Шмигаль зробив у інтерв'ю виданню Politico.

"Забезпечення постійної присутності військових кораблів НАТО у Чорному морі стане дуже потужним сигналом", - цитує сайт голову уряду, який також закликав до збільшення кількості розвідувальних польотів літаками альянсу у Чорному та Балтійському морях.

Він заявив, що Україна погоджується з оцінками США щодо кількості російських військ - як на російсько-українському кордоні, так і на непідконтрольних територіях Донбасу, в Криму та Білорусі - яка може сягати 100 тисяч військовослужбовців.

Тим часом про відправку військових в Україну розмірковують у Канаді, пише газета Globe and Mail.

Йдеться про кілька сотень військовослужбовців, які могли б підтримати канадських військових, що вже перебувають на території України у рамках тренувальної місії.

Особисті джерела заявили газеті, що серед інших варіантів - відправка військового корабля у Чорне море або ж передислокація деяких винищувачів CF-18 з Румунії.

За словами видання, відповідь на тиск Росії на Україну стане першим значним міжнародним випробуванням для нового міністра оборони Аніти Ананд.

"Разом з прем'єр-міністром Джастіном Трюдо вона має вирішити, чи допоможе підтримка від Канади зупинити Путіна або ж навпаки тільки підштовхне його до дій", - пише Globe and Mail.

Источник: bbc.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович