Вступ України до ЄС стане випробуванням на міцність для аграрної політики Союзу
Вступ України до ЄС стане випробуванням на міцність для аграрної політики Союзу — французьке видання l'Opinion.
"Приєднання України та Молдови до ЄС повністю змінило б сільськогосподарську та продовольчу ситуацію для "старих" членів Союзу. Це викликає занепокоєння.
Україна є зеленим аграрним гігантом. До війни вона була світовим лідером з виробництва соняшникової олії, другою — з ріпаку, четвертою — з кукурудзи та ячменю, і п'ятою — з пшениці. Вона експортує 70% своєї продукції", — зауважує видання.
У матеріалі наголошується, що після війни українське сільське господарство активно модернізуватиметься, а виробництво агропродукції зростатиме.
Тоді як у країнах ЄС прогнозується скорочення виробництва продуктів харчування на 20% через перехід на органічне фермерство.
"Центр тяжіння сільського господарства радикально зміститься на схід. Є побоювання, що ми побачимо масовий наплив української продукції на наші прилавки.
В Україні менше обмежень і нижче зарплати. Під загрозою можуть опинитися цілі європейські галузі: крупи, м'ясо птиці, яйця. А також органічний сектор.
Мало хто знає, але Україна є другим за величиною постачальником органічної продукції ЄС", — йдеться у матеріалі.
Крім того, після вступу до ЄС Україна стала б найбільшим бенефіціаром Спільної сільськогосподарської політики ЄС (САП).
Оскільки значна частина допомоги залежить від площі сільгоспземель (44 млн га в Україні), упродовж перших семи років після вступу Київ міг би отримати €96 млрд.
Для цього доведеться скоротити видатки на інші напрямки, що "очевидно не всім до вподоби".
Джерело: https://t.me/znua_live/120770