Сегодня 08:09
Просмотров: 220

Тайвань в обмін на окупований український схід?

Тайвань в обмін на окупований український схід?

Які сигнали Піднебесна намагається відправити західним демократіям

Комуністичний Китай, схоже, готовий відмовитися від свого проросійського «мирного плану», намагаючись дрейфувати в бік компромісу з Європою. А там вже як піде...

▶ ️Київ підтримав "єдиний Китай", Пекін – територіальну цілісність України, — таке повідомлення з зустрічі міністрів закордонних справ КНР і України ми зчитали найшвидше. Але це далеко не найголовніший меседж зустрічі. КНР обрізала свій пропутінський “мирний план” з 12-ти до 6 пунктів, залишивши переважно гуманітарні ініціативи.

(https://www.fmprc.gov.cn/eng/zxxx_662805/202405/t20240523_11310698.html)

Це:

● припинити розширення території бойових дій;

● відмовитися від загострення бойових дій і провокацій;

● скликати міжнародну мирну конференцію, визнану і росією, і Україною (це архіактуально Києву зараз);

● уникати нападів на цивільних осіб та об’єкти, провести обмін військовополоненими;

● відмовитися від використання ядерної, хімічної та біологічної зброї;

● уникати атак на атомні електростанції та інші ядерні об'єкти;

● протидіяти поділу світу на ізольовані політичні чи економічні групи держав.

Взаємні геополітичні поступки прозвучали так:

“Кулеба сказав, що Китай є великою країною… Україна підтримує позицію Китаю щодо тайванського питання і продовжуватиме дотримуватися принципу «єдиного Китаю», – МЗС КНР.

“Є чіткий сигнал, що Китай підтримує територіальну цілісність та суверенітет України. А також було підтверджено і те, що мені говорив лідер Китаю Сі Цзіньпін, що Китай не постачатиме зброю росії”, — Зеленський.

▶ ️Це не означає, що Китай цілком відмовився від попереднього задуму, але оновлена позиція декларує готовність до перемовин. І вже [нібито] не за спиною у кремля, а в новій ролі.

● Пекін прагне посісти почесне місце “великого миротворця”. По-перше, це дозволить додатково прокачати своє лідерство на Глобальному Півдні; по-друге, Сі незадоволений надмірно-показовою активністю путіна в бік Північної Кореї, В'єтнаму і, тим паче, Індії. І, найголовніше, КНР через кризу національної економіки вимушена вирішувати торговельні проблеми з ЄС, а для цього слід терміново закопати російську сокиру війни… Або принаймні прикопати її.

● Водночас Київ визнав, що росія втрачає політичну суб’єктність, і будь-які конструктивні перемовини з нею без Китаю неможливі. “Нам треба уникнути конкуренції мирних планів, потрібно рухатися до справедливого та стійкого миру. Китай може зіграти у цьому важливу роль", – сказав Кулеба.

▶ ️Будь-які дипломатичні обіцянки на цьому етапі писані вилами по воді. Але слід визнати: фактично це перша зустріч міністрів закордонних справ КНР та України, де чиновники не просто обмінялися формальними заявами, а щось дійсно обговорювали та навіть зробили політичні реверанси в сторону одне одного.

Визнавши «цілісність України», китайська влада не вгризатиметься в горлянку кремля, вимагаючи «кордонів 1991 р.», але, попри все, це крута декларація Пекіна про готовність до компромісів. КНР тільки треба розуміти, заради чого їй слід йти на ці поступки. І це питання не тільки і не стільки до України. Хоча і до нас також…

Джерело: https://t.me/orestokratiia/1004

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 10:21    156
Июль
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович