10.03.2024 09:46
Просмотров: 283

Влада Сербії скасувала висилку росіянки з антивоєнною позицією

Влада Сербії скасувала висилку росіянки з антивоєнною позицією

Після суспільного резонансу влада Сербії скасувала постанову про висилку росіянки, яка підписала відкритого листа із засудженням вторгнення рф в Україну, повідомила в п'ятницю продемократична російська група в балканській країні, пише AP News.

Поліція повідомила Олені Копосовій, що її апеляцію задоволено і що вона може залишатися в Сербії, де вона живе з сім'єю з 2019 року, ідеться в заяві групи "російське демократичне товариство".

"Скасування постанови про висилку Олени — велика перемога для всіх нас", — заявили в групі. "Ми раді, що сербська держава виправляє свої помилки, але ми переконані, що це було б неможливо без активної та гарячої (громадської) підтримки".

Копосовій не дали жодних пояснень, коли на початку лютого їй повідомили, що вона має покинути країну. 54-річна перекладачка літератури, її партнер і двоє дітей побудували будинок у Сербії і хотіли отримати постійне місце проживання.

Копосова була серед багатьох росіян з антивоєнною позицією в Сербії, чию посвідку на проживання анулювали з незазначених причин, пов'язаних із національною безпекою. У недавньому інтерв'ю AP вона сказала, що єдина причина, яку вона може назвати, — це її підпис під листом проти війни в Україні в березні 2022 року.

Сербія зберігає дружні стосунки з росією, відмовляючись приєднатися до західних санкцій, навіть коли вона офіційно прагне до членства в Європейському союзі. Активісти та експерти вважають, що заходи проти деяких антивоєнних росіян відображають тісні політичні зв'язки і зв'язки у сфері безпеки.

У заяві російського демократичного товариства йдеться про те, що влада повідомила Копосовій, що її посвідку на проживання буде продовжено в прискореному порядку. Справа Копосової викликала підтримку громадськості: правозахисні групи вимагали дозволити їй залишитися, а тисячі людей підписали онлайн-петицію.

За останні роки десятки тисяч росіян переїхали до Сербії, рятуючись від режиму путіна і західних санкцій, а також щоб уникнути призову на війну в Україні.

Джерело: epochtimes.com.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 06:00    52
Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович