20.12.2021 11:39
Просмотров: 816

Як відрізнити поганий настрій від депресії

Як відрізнити поганий настрій від депресії

Перебувати в поганому настрої та відчувати стрес властиво кожному. Але коли людина живе з таким емоційним станом тривалий час, це може свідчити про розвиток депресії

Медики стверджують, що депресія у жінок розвивається значно частіше, ніж у чоловіків. Однак такий стан – аж ніяк не вияв слабкості, а хвороба, що може виникнути у кожного і з різних причин. Психолог Марія Полозун спеціально для Depo.ua розповіла, як відрізнити депресію від поганого настрою, як маскується депресія та чи можна її подолати без допомоги лікаря.

– Як зазвичай проявляється депресія? Чи можна виявити її самостійно?

Депресія – це захворювання, при якому людина на тривалий час (понад два тижні) втрачає інтерес до життя. Вона не може підвестися з ліжка, робити звичайні повсякденні речі, не звертає увагу на гігієну, не відчуває смаків, не звертає увагу на свої потреби й загалом не має бажання жити.

Спробуйте маленьке тестування для себе, щоб перевірити – у вас депресивний стан чи депресія? Дайте відповіді на ці три питання – "так" або "ні":

  1. Чи відчуваєте ви себе цінним для свого життя?

  2. Чи відчуваєте ви свій вплив на своє життя й оточення?

  3. Чи є у вас мрії, цілі та чи маєте на це сили?

Якщо на всі питання ви переважно відповіли "так" – все добре. Якщо більшість "ні", дайте відповіді ще на три питання:

  1. Чи відчуваю я, що моє життя – мука?

  2. Чи відчуваю я, що не впливаю на своє життя?

  3. Я відчуваю, що життя не має сенсу?

Якщо на більшість питань чи усі відповідь "так", це свідчить про депресивну тріаду. В такому випадку людина потребує негайної медичної допомоги.

– Чи може поганий настрій перерости в депресію? Чому так відбувається?

Так, якщо ми довго перебуваємо в стресі. Для психіки тривалі стреси є дуже токсичними, тому що в цей період виділяються певні гормони, які довго впливають на організм, знижують фоновий настрій, вводять у стан апатії, хронічних захворювань, втрати інтересу до життя.

– Якими є найпоширеніші маски депресії? Чи відбиваються вони на нашому здоров'ї?

Про появу будь-якої хвороби з нами завжди говорить тіло. Тож варто звертати увагу на такі тілесні симптоми, як:

  • постійне загострення хронічних хвороб;

  • болі в області шлунку, погане травлення;

  • часті головні болі;

  •  неприємні, тягучі болі в спині.

Безсоння, може бути першим дзвіночком, адже означає тривожність.  Насторожити має роздратування без причини, надмірна втома, неможливість зосередитися на одній роботі. Серед ознак – переважання песимістичних думок, втрата інтересу до справ, якими раніше цікавилися.

– Чи може бути у людини з гарним настроєм депресія? Чому люди маскують депресивний стан?

У людини з гарним настроєм депресії бути не може, але деякі люди носять "маску щастя на обличчі", щоб не проявляти слабкість. Існують певні установки, що бути слабким – погано, чоловіки не плачуть тощо. Постійне придушення емоцій призводить не тільки до погіршення стосунків з близькими, а й до хронічних захворювань.

– Чи можна самостійно вилікувати депресію? Як подолати депресивний стан?

Депресія – це стан, який зумовлений порушенням хімічних процесів у мозку та змінами у його функціонуванні, тому самостійно позбутися її складно. Психотерапія і медикаментозне лікування, або поєднання обох видів допомоги сприяють одужанню.

Але від депресивного стану ми можемо врятувати себе самі, взявши відповідальність за своє життя.

Для людини в такому стані обов'язкові соціальні зв'язки: спілкуйтеся, хоча б телефоном. Добре, якщо ви маєте поруч людину, яка підтримає, вислухає. Дуже допомагає спілкування з тваринами, турбота про них. Музика також має цілющі властивості, але та, що без слів, що надихає.

Обов'язково потрібно рухатися, змушувати себе хоча б гуляти, проходити заплановану кількість кроків. І звісно, виділяти час на захоплення, планувати й дарувати собі приємні моменти.

– Як допомогти людині в депресії?

Нам всім дуже хочеться врятувати людину в такому стані. Та слова "тримайся", "це мине" – тільки знецінюють почуття людини. Якщо людина вам довірилася і погодилась поговорити, слухайте не перебиваючи, слухайте не для того, щоб врятувати, а для того, щоб знайти слова, які змусять людину звернутися до лікаря. 

– Як депресія впливає на наше здоров'я? Яке тут значення має психосоматика?

Слово "психосоматика" складається з двох – psyche (душа), soma–(тіло). Наші емоції і переживання на душевному рівні впливають на роботу наших органів. В нормі робота симпатичної нервової системи, яка спонукає нас боротися, виділяє гормони, що допомагають реалізувати свої наміри, а потім має приєднатися парасимпатична нервова система, щоб допомогти розслабитися, заспокоїтися. Якщо ж людина довгий час продовжує бути у стані стресу, виникає збій в роботі нервової системи, що призводить до дисбалансу гормонів, це, своєю чергою, веде до різних порушень: нестача сил, безсоння, порушується обмін речовин, з'являється ожиріння, гіпертонія, безпричинний біль в різних частинах тіла. Хворобливі стани знижують настрій та цікавість до життя і призводять до депресії.

– Як запобігти депресії? Що робити, аби не з'являлися негативні думки?

Бути в балансі допомагає гармонійне планування свого життя, планування маленьких дрібних радощів для себе, відпочинку. Обов'язковий сон, особливо в період від 22 до другої години ночі. Усвідомлене переживання свого життя: не навантажуйте себе думками: чому зі мною це сталось?

Так, в житті відбуваються різні події. Запитуйте: для чого зі мною трапилася подія, який досвід я можу винести з неї – це дає можливість шукати відповіді. Не потрібно відганяти від себе стан смутку, так названих негативних думок – навпаки дозволяйте собі побути в них усвідомлено, проживати до кінця. Навчіться давати самі собі підтримку: відчувайте, що вам хочеться і виконуйте свої бажання.

Источник: www.depo.ua/

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: депрессия

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович