01.11.2019 06:33
Просмотров: 1143

Медики знайшли відхилення від норм у половині шкіл і дитсадків області

Медики знайшли відхилення від норм у половині шкіл і дитсадків області

Із січня по вересень цього року фахівці Харківського обласного лабораторного центру перевіряли дитячі навчальні заклади регіону. Зокрема, досліджували якість питної води, харчоблоки, готові страви. Відхилення від норм експерти виявили в більш ніж половині установ, які встигли обстежити.

Загалом за перші дев’ять місяців 2019 року фахівці обласного лабцентру провели дослідження у 505 дитячих навчальних закладах Харківщини, з них у 281 (55,6 %) установах виявили відхилення від нормативних вимог.

Як повідомляється на офіційному сайті лабораторного центру, під час проведення досліджень питної води на відповідність вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» перевищення показників епідемічної безпеки було виявлено у 37 закладах (9,9 % від обстежених), за санітарно-хімічними показниками – у 42 закладах (17,5 % від обстежених). Це заклади 12 районів області: Вовчанського, Ізюмського, Близнюківського, Борівського, Валківського, Харківського, Куп’янського, Первомайського, Великобурлуцького, Шевченківського, Кегичівського, Зачепилівського – та міст Харкова й Лозової.

За результатами досліджень змивів на харчоблоках (перевірявся кухонний інвентар, столовий посуд, спецодяг, руки працівників) виявлено бактерії групи кишкової палички у 101 закладі (25,6 % від обстежених) в 11 районах області: Борівському, Красноградському, Кегичівському, Золочівському, Первомайському, Балаклійському, Дергачівському, Куп’янському, Сахновщинському, Вовчанському, Шевченківському; а також у Харкові та Люботині.

«Це свідчить про недотримання санітарно-гігієнічних вимог щодо режиму миття кухонного інвентарю та столового посуду, недотримання персоналом правил особистої гігієни, що може призвести до виникнення спалахів кишкових інфекцій у дитячих колективах», – прокоментували експерти лабцентру.

При дослідженні готових страв на мікробіологічні показники у 16 закладах (3,2 % від обстежених) п’яти районів області: Борівського, Куп’янського, Балаклійського, Ізюмського, Зачепилівського – та міста Харкова результати не відповідали вимогам нормативної документації. Це, за інформацією фахівців лабораторного центру, також може бути причиною виникнення спалахів кишкових інфекцій у дітей.

Крім того, медики проводили вибіркове обстеження на ентеробіоз (паразитарне захворювання з контактно-побутовим механізмом передачі інфекції). За його результатами ентеробіоз виявили у 264 дітей та 10 осіб персоналу в 43 дитячих дошкільних закладах (25 % від обстежених) та в 61 школі (39 % від обстежених) восьми районів області: Ізюмського, Барвінківського, Борівського, Первомайського, Балаклійського, Зачепилівського, Вовчанського, Дергачівського; а також міст Ізюм та Люботин.

«Це свідчить, що у вищезазначених закладах діти та персонал не дотримуються правил особистої гігієни, не проводиться належне миття та дезінфекція предметів побуту», – додали експерти.

Провів лабцентр і дослідження калорійності готових страв. Відхилення від нормативних вимог щодо вкладання продуктів при приготуванні страв та невідповідність меню-розкладок затвердженим нормам харчування зареєстрували у 115 закладах (34,3 % від обстежених). Це установи 12 районів області: Богодухівського, Вовчанського, Первомайського, Балаклійського, Зміївського, Ізюмського, Борівського, Барвінківського, Близнюківського, Лозівського, Куп’янського, Харківського; а також міста Харкова.

«Інформацію щодо результатів моніторингових відвідувань (візитів) по кожному перевіреному дитячому навчальному закладу направлено до відома та реалізації наданих рекомендацій керівникам та власникам дитячих закладів, а також надано в органи влади та органи місцевого самоврядування адміністративних територій», – заявили в обласному лабораторному центрі.

Источник: slk.kh.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

15.07.2022 00:07    1061
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович