11.06.2024 06:55
Просмотров: 385

кремль намагається розгойдувати обстановку в Молдові: які методи застосовує москва

кремль намагається розгойдувати обстановку в Молдові: які методи застосовує москва

москва намагається дестабілізувати внутрішньополітичну обстановку в Молдові й для цього використовує нещодавно створений проросійський блок “Победа”. Про це розповів депутат парламенту країни Оазу Нантой у коментарі для Інституту вивчення війни. Політик закликав боротися з медіаресурсами, які отримують фінансування з москви, оскільки вони здійснюють гібридні операції в країні.

Президентські та парламентські вибори в Молдові, що відбулися у 2020 й 2021 роках відповідно, ознаменувалися тріумфом проєвропейських сил. Попри це кремль і далі розгойдує політичну обстановку в країні, фінансуючи проросійські партії.

29 травня відбулася зустріч президента Молдови Маї Санду з державним секретарем США Ентоні Блінкеном у Кишиневі. Під час візиту Блінкен анонсував передачу 50 млн доларів на боротьбу з російською дезінформацією. За словами експертів, зараз у країні, як і раніше, дуже складна ситуація з впливом москви на медіа.

“За офіційною інформацією нашої місцевої поліції, у розмірі кількох мільйонів євро щомісяця вноситься неофіційно для того, щоб підтримувати російську пропаганду в нашій країні… У Молдові наразі закрили десятки телеканалів, які спонсорувалися “невідомо з яких грошей”, але, нібито відомо. Які з ранку до вечора тільки цим і займалися — дезінформацією, пропагандою. Ані слова про війну — “Не все так однозначно”, “Вони самі винні”, — сказала молдавська журналістка Ната Албот в інтерв’ю російській службі Radio Prague International.

30 травня стало відомо про блокування низки телеканалів, частину з яких пов’язують із проросійським олігархом Іланом Шором. За словами аналітиків, саме на нього кремль робить ставку в просуванні своїх наративів у Молдові. З 2019 року Шор перебуває в бігах — його оголосили в розшук у справі про фінансові махінації. В олігарха є партія “Шор”, але влітку 2023 року молдавський суд оголосив її поза законом через загрозу для суверенітету країни. У квітні 2024-го в москві політик оголосив про створення блоку “Победа”, куди крім його партії увійшло кілька невеликих політсил зі схожими поглядами.

“З електорального погляду поки що складно сказати, наскільки цей блок буде успішним, тому що все-таки всім відомо, хто за ним стоїть. І в об’єднанні не беруть участі ні комуністи, ні соціалісти, які, вочевидь, теж братимуть участь у виборах і боротимуться за голоси. Оскільки вони боротимуться за голоси в одній ніші, то, знаєте, найстрашніша боротьба — це внутрішньовидова”, — зазначив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Олександр Леонов.

Аналітики зазначають, що основним завданням блоку є не стільки перемога на президентських виборах, скільки підрив довіри до чинної влади та саботаж проведення референдуму про європейську інтеграцію. І вибори, і референдум заплановані на 20 жовтня.

Крім того, у блоці бере участь чинна глава автономного регіону Гагаузії Євгенія Гуцул. Під час Петербурзького міжнародного економічного форуму в інтерв’ю російським журналістам вона заявила, що оголосить про відокремлення регіону в разі об’єднання Молдови з Румунією. Експерти запевняють, що сепаратизм — лише одна з багатьох тактик російської пропаганди в країні.

“Лякають, що Молдову поглине Румунія, і, власне кажучи, саме через це тоді почнеться громадянська війна. Наполягають на тому, що необхідно дружити з росією й аж до того, щоб вступити в єдиний Євразійський союз та Митний союз, і так далі. Говорять про російську мову, як же без цього. І очевидно, що наполягають на нейтральному статусі Молдови. Це я ось бачив, що це закидають не тільки представники ось цієї партії “Победа”, а й інші партії проросійського спрямування”, — сказав Леонов.

Крім впливу на внутрішньополітичну обстановку, кремль також залучений у шпигунстві на території Молдови. Журналісти видання The Insider дізналися, що колишній начальник Генштабу Молдови Ігор Горган зливав секретну інформацію російській розвідці. Зокрема, йдеться про візити в Молдову представників Міноборони України, постачання озброєння Києву та військові закупівлі Кишинева. Керівництво країни заявило, що Горган позбудеться військового звання й державних нагород, а також може бути притягнутий до відповідальності за статтею про держзраду.

Джерело: uatv.ua

Новости портала «Весь Харьков»


Июль
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович