03.07.2021 09:42
Просмотров: 928

Мобільний телефон у бою як небезпека

Мобільний телефон у бою як небезпека

Країни НАТО ретельно вивчають український досвід, вважаючи тепер, що мобільні телефони солдатів – це вразливість, яку може використовувати Росія. Частина цих досліджень з прикладами викладена у статті британського видання “The Economist”.

Мобільні телефони – це дилема для командування. Їх повна заборона неможлива, але в той же час один телефон може викрити цілу операцію, “немов смолоскип у темряві”, – сказав підполковник Рувен Хабель, екс-командувач військами НАТО в Литві.

Мобільні пристрої несуть і інші загрози. За допомогою технічних станцій противник поширював свою пропаганду через sms. Такі текстові повідомлення мають на меті підірвати психологічний стан військовослужбовців. “Артилерійський обстріл сподобався?” – йдеться в одному такому SMS. Інше повідомлення питає: “Хто грабує твою сім’ю, поки ти за копійки чекаєш свою кулю?”.

Серед військових НАТО такий психологічний тиск відчувають ті, хто служить поблизу Росії. Про це розповів командор Майкл Відменн з Об'єднаного центру передових технологій по кіберобороні альянсу у Таллінні. Рідні військових часто отримують повідомлення про нібито їхню сімейну зраду або поранення. За словами Відменна, це “вибиває з себе”. Минулого місяця він очолив найбільші в світі військові кібернавчання Locked Shields 2021. Серед завдань у ході маневрів були також техніки злому мобільних телефонів учасників.

Солдатам також розсилають посилання на відео, через які відбувається завантаження шпигунського програмного забезпечення. Хакери, прикидаючись кокетливими жінками, використовували цей трюк, щоб заразити смартфони солдатів Ізраїлю поблизу Сектора Газа. Ізраїльське міністерство оборони виявило сліди російської “Лабораторії Касперського”, у тому, що 50 телефонів солдатів були зламані.

В Об'єднаному центрі передових технологій з кібероборони альянсу у Таллінні вважає “жахливими наслідками” втрати, які понесла армія України через нетривале використання мобільного додатку для прицілювання артилерії. Програма таємно передавала координати українських військових силам противника.

Американська компанія CrowdStrike виявила ряд "троянських" мобільних додатків, які збирали дані для розвідки Росії. Російські фахівці використовують програми, щоб отримати доступ до мікрофонів телефонів низки посадових осіб. Ворог може перехопити дзвінки, а потім “клонувати” тембр голосу за допомогою програмного забезпечення. Це дозволяє йому у телефонному режимі роздавати фальшиві накази. У НАТО накази ніхто не віддає по телефону. Але поява таких дзвінків може створити метушню. Швеція оголосила своїм громадянам, що у разі атаки проти країни будь-які накази припинити опір будуть фальшивими.

Колишній глава відділу НАТО з питань новітніх загроз Сорін Дукару вважає, що смартфони стали вразливим місцем. Естонія, Латвія і Литва, які не так давно позбулися домінування СРСР, особливо цим стурбовані. Їх уряду прописали жорсткі правила, як використовувати мобільні телефони. Вказуючи на уроки України, Яніс Мазеікс з МЗС Литви стверджує, що ці правила “написані кров'ю”.

NATO СтратКом ЗСУ / AFU StratCom Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraineе Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки

Источник: facebook.com / СтратКом ЗСУ / AFU StratCom

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович