30.09.2023 07:53
Просмотров: 493

Нагірний Карабах оголосив про перемогу спільного проєкту путіна-Ердогана. Єреван пішов на втрату свідомо

Нагірний Карабах оголосив про перемогу спільного проєкту путіна-Ердогана. Єреван пішов на втрату свідомо

Невизнана «республіка» припиняє існування з 1 січня: карабаський конфлікт вирішено, цього разу - на користь Азербайджану, який відновив територіальну цілісність у міжнародно визнаних кордонах. Натомість Вірменія отримує можливість вийти з путінського імперського лона.   

▶ ️Спільну гру Ердогана та путіна в Нагірному Карабаху (НК) можна простежити на деталях. Президенти бачилися 4 вересня, а вже з 19 на 20 вересня Азербайджан взяв під свій контроль всю територію НК, знаючи, що російський "миротворчий" контингент злагоджено колупатиметься в носі, не вступаючи в бойові дії з азербайджанськими ЗС. Інакше сьогодні ми смакували б прямим збройним зіткненням між Азербайджаном та рф. 

● Ердоган не приховує інтересу до геополітичного зміцнення Баку. Він називає президента Азербайджану братом, і ми розуміємо, що Ільхам Алієв є меншим братом, покликаним допомогти у відновлені величі Туреччини як спадкоємиці османської імперії. Уже багато написано про прагнення Ердогана домінувати у регіоні, і азербайджанський кейс чудово для цього підходить. 

● Натомість путін проводить у Вірменії щось на кшталт «спеціальной воєнной операції», сподіваючись збурити у країні масові протести: для більшості вірмен повернення НК під контроль Баку є відвертим національним ляпасом. І дійсно, в Єревані спалахнули антиурядові виступи, на чолі яких виявилися проросійські політики.  

На угоду з Ердоганом-Алієвим путіна змусила антиросійська політика місцевої влади. Лідер оксамитової революції Вірменії (2018 р), чинний премʼєр країни Нікол Пашинян виявився прихильником західних цінностей, зміцнював взаємини із Вашингтоном, який пообіцяв Єревану допомогу, в тому числі - і в оборонному секторі.

● Важлива деталь: у середині цього місяця навіть розпочалися спільні навчання армій Вірменії та США. Не виключено, що саме турки попередили американців про очікувану турбулентність в цій країні, і пентагон підстрахував Єреван військами. російські пропагандисти тривожно пишуть, що під виглядом участі в навчаннях до Вірменії прибули американські фахівці з контрдиверсійної та контртерористичної боротьби. Мовляв, щоб зусилля з відсторонення Пашиняна не увінчалися успіхом. 

● Ще деталь: у момент антитерористичної операції в НК держсекретар США Блінкен організував переговори між Пашиняном та Алієвим, а Байден надіслав вірменському премʼєрові листа підтримки.

● Схоже, США переконали Пашиняна не вступати у війну з Алієвим, обіцяючи натомість підставити плече у подальшій прозахідній розбудові країни. 

▶ ️Пакт «Ердогана-путіна» матиме неоднозначні результати для його організаторів. Туреччина однозначно виграла, досягнувши зміцнення Азербайджану, здобутки рф сумнівніші. 

● Аналітики прогнозують, що повалити прозахідного Пашиняна кволій опозиції, т.зв. "карабаському клану" навряд чи вдасться. Принаймні, так поки що виглядає: потужного протесту організувати не вдається, а холості мітинги рано чи пізно загаснуть.

● Вірменія вийде з проросійських структур безпеки, а Москва змушена буде відкликати війська з бази в Ґюмрі. Після того Єреван зможе відбудовувати нову конфігурацію системи безпеки. 

▶ ️Нагірний Карабах, судячи з усього, це та ціна, яку уряд Вірменії СВІДОМО сплачує за вихід із кремлівського лона, аби розпочати нову сторінку своєї історії. Це зовсім не означає, що Єреван очікує безтурботне майбутнє, росія, Азербайджан і навіть Іран можуть створити нові проблеми. Та це все одно будуть задачі із нової фази розвитку донедавна проросійської країни. 

Джерело: https://t.me/orestokratiia/876

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович