29.10.2023 06:11
Просмотров: 641

Сектор невизначеності: Ізраїль розпочав військову операцію, схоже, без конкретного сценарію

Сектор невизначеності: Ізраїль розпочав військову операцію, схоже, без конкретного сценарію

Бойові дії між ХАМАС та Ізраїлем викликали у світі значно більший больовий синдром, ніж то спершу можна було уявити. Політики світу сепарувалися в симпатіях-антипатіях, визріли розколи як між членами Північноатлантичного альянсу, так і в середині ЄС, вже не кажучи про напругу між Глобальним Півднем та іншими державами. Це суттєво звʼязує руки ізраїльським військовим.

▶ ️Країни Глобального Півдня єдині в підтримці Палестини, говорять про захист прав цивільного населення Гази. Демократичний світ люто лихоманить:

● Лідер Туреччини Ердоган каже, що атаки Ізраїлю на Сектор Гази «досягли рівня бійні» і наполягає на створенні незалежної держави Палестина в кордонах 1967 року зі столицею в Східному Єрусалимі. Де-факто, це посягання на конституційну цілісність Ізраїлю.

● Голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн вже 7 жовтня заявила про цілковиту підтримку Ізраїля з боку ЄС. Деякі країни-члени непублічно звинуватили її, що вона не згадала «належним чином» про гуманітарну ситуацію в Газі. Голова Єврокомісії посварилася і з головою ЄвроРади Шарлем Мішелем (який на Шмигаля подібний): в результаті вони обоє літали в США, але відвідували овальний кабінет поодинці. 

● Міністр з соціальних прав Іспанії Іоне Беларра закликала Міжнародний кримінальний суд в Гаазі предʼявити звинувачення премʼєру Ізраїля Нетаньягу за авіаудари по сектору Газа. 

● Тут ще варто пригадати, що Amnesty International та Управління ООН з прав людини назвали ізраїльські авіаудари по Газі воєнним злочином, як і вторгнення ХАМАС.

▶ ️В підсумку США стримували Ізраїль від масштабної воєнної операції в Секторі Газа, яка ще дужче поглює розкол між симпатиками Палестини та Ізраїля… І при цьому може й не принести очікуваного результату - безпеки в регіоні. 

● Знищити ХАМАС завдяки наземній операції дуже складно. Лідери організації облаштуватися поза межами автономії, а бойовики забетонувалися в численних тунелях під Газою. 

● Та навіть в разі успішної зачистки автономії, палестинці наразі не готові втримати владу у своїх руках. Так принаймні вважають чимало експертів. Відтак ХАМАС може знову захопити контроль над цією територією. 

● Тому США, Великобританія та ЄС намагаються шукати баланс між підтримкою Ізраїля та пошуком тривалого рішення конфлікту. Наприклад, спільний мандат на контроль над Газою можуть отримати Катар, ОАЕ і Саудівська Аравія.

● Такі геополітичні розклади ставлять у дуже незручне становище премʼєра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу: громадяни країни звинувачують насамперед главу уряду у неготовності збройних сил до атаки ХАМАСу і очікують негайної відплати. Тобто - саме широкомасштабної операції в Газі. «Бібі» доведеться обирати: або послухатися партнерів та обмежитись невеличкими вторгненнями в Газу, або піддатися тиску суспільства. Армія Ізраїля увійшла у Сектор Гази увечері в пʼятницю, але ні політики, ні самі військові не повідомляють про її характер: локальний чи масштабний. Це і зрозуміло, політичні перемовини - з саудитами і Ко ще тривають.

▶ ️У цього конфлікту є один-єдиний бенефіціар - володимир путін: йому вигідне не лише відволікання уваги від його війни в Україні, але й глибоке занурення найсильніших країн світу у ще один затяжний конфлікт. І поки що події розвиваються за його сценарієм.

Єдине, що може кардинально змінити хід подій на Близькому Сході - це очікувана зустріч Байдена та Сі за три тижні на саміті Азійсько-Тихоокеанського економічного співробітництва в Сан-Франциско. Якщо лідери США та Китаю, звичайно, будуть до неї готові… 

✔️ Нагадаю: «Твердження про причетність Росії до нападу ХАМАС — повна дурниця», -  посол Ізраїлю в Московії Олександр Бен Цві, 11 жовтня 2023 року. 

До речі: у четвер до Москви [вкотре] прибула делегація ХАМАС та заступник глави МЗС Ірану. 

Напис на скрині: «Путін "формує вісь терору", приймаючи в Москві представників ХАМАС та Ірану.

Росію засудили за запрошення, яке, на думку західних спостерігачів, має викликати "надзвичайне занепокоєння».

Джерело: https://t.me/orestokratiia/893

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Май
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович