24.09.2024 07:04
Просмотров: 161

Зареєстровані у Великій Британії фейкові новинні сайти "поширюють неправдиві історії" про західні компанії в Україні - The Guradian

Зареєстровані у Великій Британії фейкові новинні сайти поширюють неправдиві історії про західні компанії в Україні - The Guradian

Веб-сайти фейкових новин, зареєстровані у Великій Британії та схожі на надійні британські ЗМІ, нібито поширюють дезінформацію про західні компанії, які працюють в Україні. Про це пише видання The Guardian.

Ймовірна російська пропагандистська операція викликала заклики парламентарів змінити закон, щоб змусити новинні вебсайти, зареєстровані у Великій Британії, розкрити свою власність, як це вимагається в ЄС.

Хоча сайти – londoninsider.co.uk і talk-finance.co.uk – є англомовними та зареєстровані у Великій Британії, їхні матеріали були підхоплені та поширені в Україні, де висока довіра до британських ЗМІ.

На використання сайтів звернула увагу американська фірма Sarn, яка працює в Україні в секторах енергетики та військової техніки. У Sarn кажуть, що статті на двох сайтах неправдиво звинувачували фірму в торгівлі зброєю, судовому шахрайстві та розтраті.

Схоже, що матеріали сайтів створені штучним інтелектом, а аналіз, проведений лінгвістом, залученим компанією Sarn, показав, що оригінальний текст був створений носієм російської мови.

Один із ліберал-демократів, законодавець лорд Воллес, сказав: «Викликає надзвичайно занепокоєння той факт, що російська пропагандистська машина використовує репутацію Лондона як медіа та фінансового центру, щоб завдати шкоди західним компаніям, які працюють в Україні».

Лорд Уоллес додав, що інформація щодо власника ЗМІ, яка дозволить громадськості знати, хто контролює ЗМІ, є більш важливою, ніж будь-коли раніше, і сказав, що всі ЗМІ, незалежно від їх розміру, повинні публікувати інформацію про своїх власників у національній базі даних.

"Цей важливий крок щодо захисту ЗМІ від політичного чи економічного втручання було введено в дію в Європейському Союзі в березні, і настав час його запровадити тут".

Армен Агас, заступник голови Сарн, заявив, що компанія категорично відкидає "безпідставні та повністю фейкові новини», які, за його словами, "розповсюджуються" на сайтах під заголовком: "Зброя, гроші та Сарн: як чесько-американська група обікрала Україну".

"Ми вважаємо, що ми стали мішенню через нашу роботу з економічного розвитку в Україні під час конфлікту", — додали вони.

Випадки з фейковими новинними вебсайтами Великої Британії відбуваються на тлі вибуху російських онлайн-кампаній з дезінформації до та після її вторгнення в Україну.

NewsGuard, компанія, яка прагне протистояти дезінформації шляхом вивчення та оцінки новинних вебсайтів, виявила, що неправдиві наративи про Україну та її союзників поширювалися в Інтернеті ще до вторгнення в лютому 2022 року.

Компанія заявила, що розвінчала понад 250 неправдивих наративів, пов’язаних з російсько-українською війною, і виявила 627 сайтів, які поширюють ці міфи. Неправдиві наративи варіювалися від пропагандистських тверджень про те, що повідомлення про масові вбивства російськими військами в таких місцях, як Буча, були "інсценованими", до тверджень про те, що нацистська ідеологія керує політичним керівництвом України.

Джерело: https://t.me/BerezaJuice/48642

Новости портала «Весь Харьков»


Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович