30.08.2024 07:20
Просмотров: 138

Південна Корея активно просуває експорт ядерних реакторів до Європи.

Південна Корея активно просуває експорт ядерних реакторів до Європи.

(https://www.ft.com/content/85a7e313-6089-4ba9-8f5b-f45adcbc5074)

Країна хоче витіснити з ринку Китай і росію. У липні державна компанія Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) стала пріоритетним претендентом на проєкт вартістю $17 млрд у Чехії, обійшовши американську Westinghouse та французьку EDF. Підписання контракту очікується на початку наступного року. Це буде перший великий закордонний ядерний проєкт Південної Кореї за останні 15 років після виграшу контракту вартістю $20 млрд у 2009 році на будівництво чотирьох ядерних станцій в ОАЕ.

Компанія вже будує АЕС у Польщі, а готується будувати АЕС в Нідерландах та веде переговори про будівництво реакторів у Фінляндії, Швеції і Словаччині. Крім того, Kepco проводить попередні переговори з британськими офіційними особами щодо будівництва нової станції на острові Англсі біля узбережжя Уельсу.

Чеський проєкт підкреслює ефективність корейців на фоні західних конкурентів, які стикаються з затримками в будівництві та перевищенням витрат. За словами міністра промисловості Південної Кореї Ан Дук-гуна, «Корея - єдина країна, яка будує реактори вчасно і в рамках бюджету». Вартість будівництва ядерної електростанції в Кореї, за даними Всесвітньої ядерної асоціації, оцінюється в $3,571 за кіловат, що значно нижче, ніж у Франції ($7,931) і США ($5,833).

Ядерна енергія знову привернула увагу в Європі після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну. Інтерес до ядерної енергії також зріс серед країн, які прагнуть розвивати низьковуглецеві джерела енергії на тлі зростаючого попиту на електроенергію. Південнокорейські чиновники вважають, що країна має сильні позиції для виграшу нових угод у Європі, де амбітні кліматичні цілі призвели до того, що такі країни, як Італія та Бельгія, змінили своє попереднє ставлення до нових ядерних реакторів.

Південна Корея є п'ятим найбільшим виробником ядерної енергії у світі, і її 26 реакторів забезпечують третину потреб країни в електроенергії. Після вступу на посаду в травні 2022 року президент Юн Сок Йоль скасував політику свого попередника Мун Чже Іна щодо поступової відмови від ядерної енергії.

Незважаючи на успіхи, KHNP має проблеми. Компанія Westinghouse заявляє, що корейці використовували їхню запатентовану технологію. Торік окружний суд США відхилив позов Westinghouse, але суперечка залишається невирішеною. Крім того, Південна Корея обмежена угодою з США, яка обмежує її можливості у розробці ядерної програми та доступі до ядерних матеріалів.

Попри ці труднощі, аналітики вважають, що Південна Корея має добрі перспективи для подальшого розвитку ядерної енергетики і експорту технологій, що дозволить їй досягти економії на масштабах і знизити вартість продукції.

Так, ця новина тут з двох причин. Перша - які ж корейці, дідько, круті. Друга - ілюстрація наскільки атомна енергетика важлива для майбутніх безпеки і економічної стабільності Європи і України.

Джерело: https://t.me/yb_ua/6097

Новости портала «Весь Харьков»


Сентябрь
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович