В Україні втрати зібраних овочів і фруктів можуть сягати до 60%: які причини
Україна має дуже високі показники післязбиральних втрат плодоовочевої продукції, які можуть сягати 40-60%.
Про це йдеться в огляді ринку свіжих фруктів та овочів у ЄС та Україні на сайті Мінагрополітики, пише LIGA.net.
Причиною цього є відсутність належним чином обладнаних сховищ.
Високі післязбиральні втрати – одна зі слабких сторін українського сектору свіжих овочів та фруктів.
Розвиток цього сектору може стати потужним інструментом для відновлення економіки та розвитку сільських територій, йдеться у звіті.
Але його стримують низький рівень механізації, порівнюючи з ЄС, брак сховищ, відсутність необхідних сертифікатів для експорту в ЄС у малих та середніх господарств і обмежений доступ до ринків збуту.
Додаткові проблеми створила повномасштабна агресія з боку росії, яка знищила третину запасів прісної води в Україні. Значні території заміновано, особливо в регіонах, де традиційно вирощували овочі.
Загальні втрати агросектору перевищують $80 млрд, що майже дорівнює середньорічному ВВП України за 2011-2021 роки ($102 млрд).
Джерело: epravda.com.ua