28.01.2024 06:11
Просмотров: 499

Республіканці заділи демократів за живе: що стоїть за протистоянням Вашингтону та Техасу

Республіканці заділи демократів за живе: що стоїть за протистоянням Вашингтону та Техасу

▶ ️Ці розбірки для невтаємниченої людини виглядають дивно: штат зводить на кордоні з Мексикою укріплення з колючого дроту, Білий дім забороняє. Здавалося б, чому б тут не домовитися… А тому, що цим колючим дротом обплетена політична конкуренція республіканців та демократів.

● Байден перебуває "в партнерстві" з латиноамериканськими наркокартелями: члени транснаціональних злочинних організацій перестали ховатися, — генпрокурор Техасу Кен Пекстон. Тут треба зауважити, що смертність від синтетичного наркотику фентанілу в США зростає в геометричній прогресії, а Китай розробив спеціальну програму виробництва та постачання цього опіоїду в Штати через Мексику. Це перша колосальна проблема Америки.

● Південні штати, що межують з Мексикою — традиційно республіканські. На їх думку, прикордонна служба США буквально відкрила кордон, і тільки в листопаді 2023 року у країну проникли 225 тис. нелегалів. Більша частина з них осідає саме в Техасі. Мігранти — друга колосальна біда нинішнього американського суспільства. Губернатор штату Еббот звинуватив федеральний уряд у потуранні мігрантам, а федерали його — в політизації теми.

● Еббот вивів на кордон Національну гвардію (яка підпорядковується штату), витуривши звідти федеральних прикордонників. Вашингтон видав указ про заборону дій штату і заручився рішенням Верховного суду. Однак Еббот відмовляється підкорятися, покликаючись на право контролювати будь-яку точку штату. У відповідь Вашингтон поставив ультиматум: до 26 січня виконати рішення суду.

● Техас підтримали вже 25 «республіканських» штатів, а 10 з них готові відправити підрозділи Нацгвардії на «боротьбу за майбутнє Америки».

▶ ️Тут треба розповісти про глибинні причини зухвалості Техасу:

● Техас вважається єдиним штатом, який добровільно приєднався до США в статусі незалежної держави. Саме тому сьогодні техаські політики вважають, що штат має право на самовизначення.

● Техас - один із найважливіших для економіки США штатів, він привносить 9% у ВВП країни. За обсягом видобутку нафти посідає 3-тє місце у світі після росії та Саудівської Аравії. Якби Техас був самостійною державою, то це була б 12 економіка світу з ВВП $1,8 трлн.

▶ ️Отже, термін, до якого влада Техасу мала б допустити федеральних прикордонників на кордон з Мексикою, вибіг. Конфлікт республіканців та демократів все ще виглядає як передвиборча гра, в якій сторони демонструють відсутність червоних ліній.

● Еббот заявив, що Техас підкорятися вимогам Білого Дому не буде. Очевидно, Вашингтон намагатиметься зберегти силове домінування у цій надзвичайній ситуації.

● Сьогодні важко уявити, що американці воюватимуть з американцями, ситуація більше нагадує продовження капітолійської «міграційної» сутички «Трамп-Байден»: схоже, республіканці вирішили, що розвʼязання цієї проблеми у стінах Конгресу принесе дивіденди їх опонентові Байденові, тоді як інформаційні спекуляції на мексиканському кейсові додадуть голосів кандидатові від «респів»: привертаючи увагу зброєю, набагато простіше розповідати електоратові, хто «насправді кришує нарко- та міграційний трафік».

▶ ️У кожному випадку, американська демократія переживає дедалі більші випробування. Бункерний фюрер навіть і мріяти про таке не міг.

----------

Громадянської війни у США не буде, тема виходу Техасу зі складу країни — давня карта республіканців, яку вони, як правило, розігрують у кризові моменти або перед виборами — The Insider.

"Звісно, ніякої громадянської війни у США не буде, як би про це не писали журналісти. Це суто політтехнологічний трюк партії (республіканської — ред.) для мобілізації свого електорату. У Техасу немає ні юридичних, ні фінансових, ні політичних інструментів для виходу зі складу США. Судова влада вже висловилася на користь федеральної, а не Техасу. Верховний суд сказав однозначно, питання міграції — це не питання інтервенції чи війни. Тому будуть качати цю тему аж до виборів і, може, трохи після", — цитує видання анонімного західного експерта.

Юрист Ігор Слабих у розмові з The Insider теж зазначив, що вихід Техасу зі складу США є вкрай малоймовірним як мінімум з двох причин: немає юридичної процедури виходу, а самі республіканці Техасу не підтримують ідею і нещодавно "зарубали" чергову спробу винести питання на референдум.

"Також сумнівною є федералізація національної гвардії штату, коли розпорядженням федеральної влади командування національної гвардії штату буде передано від губернатора федеральній владі. Таке лише кілька разів відбувалося в історії США і має свої обмеження, тому поки що не видається реальним.

Те, що події вплинуть на вибори, — безперечно. Але який саме — це питання. При цьому до виборів ситуація може змінитися", — вважає Слабих.

На його думку, радикальні заяви та дії республіканців на кордоні з Мексикою у підсумку можуть обернутися для них втратою балів напередодні виборів.

"Вони не просто говорили, а кричали про ситуацію з мігрантами останні два роки. Якщо відбудуться позитивні зрушення у цьому питанні, то вони втратять можливість критикувати Байдена.

Водночас, якщо якусь спільну угоду все ж таки буде укладено, а вона потім не спрацює, демократи пояснюватимуть стан речей об'єктивними причинами, оскільки зробили все можливе, йдучи на зустріч опонентам", — підсумовує експерт.

Джерело: https://t.me/orestokratiia/935, https://t.me/znua_live/132017

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович