26.12.2023 07:03
Просмотров: 794

Дві американські фірми запустять космічні кораблі на Місяць в січні

Дві американські фірми запустять космічні кораблі на Місяць в січні

Дві компанії планують запустити космічний корабель без екіпажу на Місяць протягом декількох тижнів один від одного на початку наступного року в рамках фінансованої НАСА роботи, яка може стати першою м’якою посадкою Сполучених Штатів на поверхню Місяця після останньої місії « Аполлон» у 1972 рік.

Але на знак того, як комерційна космічна галузь трансформує дослідження, компанії також змагаються за ще одну історичну першість: стати першою приватною компанією, яка висадиться на Місяці.

8 січня компанія Astrobotic, що базується в Піттсбурзі, планує запустити свій космічний корабель Peregrine під час першого запуску ракети Vulcan, якою керує United Launch Alliance , спільне підприємство Lockheed Martin і Boeing. Потім, у середині лютого, з іншого майданчика на мисі Канаверал у Флориді Intuitive Machines збирається запустити свій посадковий модуль на ракеті Falcon 9 від SpaceX.

Місії пов'язані з програмою NASA Artemis, яка має намір повернути астронавтів на поверхню Місяця. Але ці місії є частиною програми під назвою Commercial Lunar Payload Services, яка спрямована на відправку вантажів і наукових експериментів на Місяць. Оголошуючи програму п’ять років тому, тодішній адміністратор NASA Джим Брайденстайн сказав, що хоче використати можливості приватної промисловості, щоб швидко та недорого працювати. «Те, до чого ми тут прагнемо, — це швидкість», — сказав він тоді.

Кілька компаній мають право змагатися за контракти на суму 2,6 мільярда доларів США на 10 років. І після багатьох років затримок перші місії нарешті виконуються, а попереду ще більше.

«Це хвилюючий час», — сказав в інтерв’ю адміністратор NASA Білл Нельсон. «Ці хлопці можуть стати розвідниками для астронавтів, яких ми збираємося висадити на Місяць. І ми можемо дізнатися про Місяць те, чого інакше ми не змогли б отримати, тому що ми не змогли б мати стільки висадок

Незрозуміло, яка компанія приземлиться першою. У релізі Astrobotic сказано, що якщо він запуститься за розкладом 8 січня, його космічний корабель приземлиться 23 лютого. Представник Intuitive Machines сказав, що компанія очікує приземлення «приблизно через сім днів після запуску». Дата запуску була запланована на 12 січня, але була перенесена на середину лютого, оскільки «несприятливі погодні умови призвели до змін у маніфесті запуску SpaceX». Компанія поки не оприлюднила точну дату запуску або посадки.

Ці місії відбулися після того, як кілька країн відправляли космічні кораблі на Місяць за останні роки. А Японське космічне агентство сподівається, що його робот-посадковий апарат, який був запущений 7 вересня, приземлиться 19 січня. Це зробить його п’ятою країною, яка м’яко приземлилася на Місяць, і це відбудеться лише через кілька місяців після того, як Індія успішно посадила корабель на Місяць. поверхні Місяця в серпні.

Але висадка на Місяць є ризикованою — і багато хто намагався та зазнав невдачі в минулому. На початку цього року японська компанія ispace втратила космічний корабель під час спроби приземлитися на Місяць. Цього року росія також втратила космічний корабель , який намагався здійснити посадку на Місяць.

Джерело: http://internetua.com

Новости портала «Весь Харьков»


Темы: космос, США

Читайте ещё:

Сегодня 10:22    145
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович