31.12.2023 10:02
Просмотров: 593

Головні технологічні історії 2023 року

Головні технологічні історії 2023 року

Рік, що минає ознаменувався зростанням ChatGPT та інших інструментів штучного інтелекту (ШІ). Але ось огляд на деякі інші варті уваги технологічні історії, які висвітлювалися у 2023 році.

▶ ️Google і Apple стикаються з серйозними юридичними проблемами

І Apple, і Google зіткнулися з судовими позовами, що звинувачують їх у застосуванні нечесних методів ведення бізнесу, пов’язаних із магазинами додатків (App Store). Ці випадки можуть коштувати компаніям мільярди доларів і змінити спосіб ведення бізнесу.

Рішення у справі Google було прийнято на початку цього місяця, коли американське журі визнало, що Google App Store працює як незаконна монополія. Позов порушила компанія з виробництва відеоігор Epic Games.

Одним із головних питань у справі було те, чи має Google право вимагати від розробників додатків використовувати платіжні системи магазину додатків Google. Присяжні постановили, що монополія Google охоплює як систему продажу додатків, так і обробку платежів у додатку. Google засудив це рішення та оскаржив його.

Epic подала аналогічний позов проти виробника iPhone Apple, рішення про яке було прийнято в квітні. У цьому випадку суддя в Каліфорнії здебільшого став на бік Apple. Але суддя наказав Apple дозволити розробникам додавати власні посилання для обробки платежів у програмах iPhone.

▶ ️Технологія та виробництво акумуляторів для електромобілів

Всесвітній попит на акумулятори для електромобілів (EV) продовжує зростати. Але запаси матеріалів, які використовуються для їх виготовлення, обмежені. Наразі Китай контролює більшу частину видобутку та обробки групи з 17 металів, відомих як рідкоземельні метали.

Одним із основних матеріалів, які використовуються для виробництва акумуляторів, є літій, легкий метал. Інші необхідні матеріали включають металеві елементи кобальт, марганець і нікель. Незважаючи на те, що деякі корисні копалини видобуваються в країнах за межами Китаю, китайські компанії все ще володіють цими операціями.

Намагаючись уникнути залежності від контрольованих Китаєм матеріалів, Сполучені Штати та інші країни прагнуть видобувати та переробляти більше матеріалів вдома.

У лютому президент США Джо Байден оголосив про федеральні програми допомоги компаніям у видобутку та переробці літію та інших рідкісних металів. Подібні рішення були оголошені в інших країнах, включаючи Британію та Німеччину.

Крім того, великі автовиробники заявили, що шукають нові конструкції двигунів електромобілів, які менш залежатимуть від рідкоземельних мінералів. Лідер ринку електромобілів Tesla заявив, що планує видалити рідкоземельні елементи зі своїх електромобілів наступного покоління. Інші автовиробники повідомили, що вони в процесі дослідження або розробки електромоторів, які використовуватимуть мало або взагалі не використовують рідкоземельні мінерали. Серед них General Motors, Jaguar Land Rover і BMW.

▶ ️Робототехнічні розробки

Команда американських дослідників оголосила про створення людиноподібного робота, який може грати у футбол на високому рівні. Робот під назвою ARTEMIS є одним із небагатьох гуманоїдних роботів, які можуть бігати. Він також може ходити та стрибати на різних поверхнях, не втрачаючи рівноваги. За словами вчених, робот також може штовхати м’яч і залишатися на місці.

У Німеччині багато компаній – великих і малих – звернулися до роботів, щоб заповнити робочі місця, оскільки країна зіткнулася з гострою нестачею робочої сили. За оцінками Міжнародної федерації робототехніки, минулого року в Німеччині було введено в експлуатацію близько 26 000 роботизованих машин. Експерти кажуть, що збільшення робототехнічних операцій є ознакою того, що роботи стали легшими у використанні, для них не потрібні спеціальні навички.

Однак ризики використання машин на робочому місці були продемонстровані в Південній Кореї, де промисловий робот насмерть задавив працівника в центрі переробки овочів. Поліція повідомила, що жертва була співробітником компанії, яка встановлює промислових роботів на підприємствах.

NASA навіть випробувало змієподібний робот-дослідник, призначений для пошуку ознак життя у важкодоступних місцях. Американське космічне агентство заявило, що робот здатний рухатися так, як не можуть традиційні апарати-дослідники, які називаються марсоходами. У майбутньому NASA планує відправити робота в космос для пошуку ознак життя в підземному океані на супутнику Сатурна Енцеладі.

Джерело: enovosty.com

Новости портала «Весь Харьков»


Читайте ещё:

Сегодня 09:14    69
Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович