10.12.2019 09:42
Просмотров: 1873

Шість українських стартапів, які змінять країну

Шість українських стартапів, які змінять країну

Поки Ілон Маск створює кібермашини на кшталт Tesla Cybertruck, а американська компанія Innovega розробляє “розумні” контактні лінзи з вбудованим зумом, через які можна буде бачити повідомлення з соцмереж, Україна теж не пасе задніх в інноваціях.

Можемо посперечатись, що ви не чули про українські стартапи, що на основі ДНК розроблять для вас максимально корисне меню або розмінують поля на Донбасі — і так, що жоден сапер не постраждає.

Ми зібрали для вас найбільш круті українські стартапи, які незабаром змінять країну — або вже це роблять.

Стартап, який витягне CO2 з повітря 

Шість українських стартапів, які змінять країну

Микола Осейко – співзасновник Carbominer. Має намір видобувати вуглекислий газ з повітря та продавати промисловим тепличним комплексам

CO2 — це той самий газ, який вважають є однією з причин посилення парникового ефекту. Український стартап Carbominer придумав, як CO2 можна просто “видалити” з повітря та постачати напряму до великих теплиць. Там саме завдяки вуглекислому газу рослини ростимуть у кілька разів швидше.

У світі зараз це працює так: є цілі заводи з видобутку CO2, які заганяють видобутий газ у балони. Вони потім транспортуються до покупців, якими є, зазвичай, великі тепличні підприємства. 

Пристрій Carbominer набагато компактніший і виглядає як установка розміром зі стандартний контейнер для перевезень. Таку можна буде ставити прямо поруч з теплицями — замість того, щоб витрачати зайві гроші на транспортування і зберігання балонів. 

Стартап, який розбереться з тисячами тонн покришок

Шість українських стартапів, які змінять країну

Назар Халавка – співзасновник проєкту Ecotyre. На фото Назар презентує ідею стартапу на національному етапі міжнародного конкурсу ClimateLaunchPad

Гори покришок  — це проблема світового рівня. Що вже казати про нашу країну: ми або нагромаджуємо шини тоннами на звалищах, або спалюємо. У першому випадку вони виділяють величезні об’єми токсичних сполук, забруднюючи землю і ґрунтові води. У другому — кожна тонна шин потрапляє у навколишнє середовище у вигляді сажі і отруйних газів майже у тих обсягах, які були спалені.

Як максимально ефективно переробити і гуму, і оті металеві штуки, які її укріплюють, знають засновники Ecotyre.

Зараз у світі покришки дроблять разом з металом у шредерах, або спалюють, збільшуючи об’єм викидів в атмосферу. При роботі нашої лінії ми на виході отримуємо окремо гуму без металевих домішок і окремо чистий метал, — каже Назар Халавка, директор з розвитку Ecotyre.

Стартап, який спрогнозує для вас персональну погоду

Шість українських стартапів, які змінять країну

Команда проекту Atmosphere, яка знайшла, як передбачити погоду навколо користувачів з точністю до 200 метрів

Як часто ви вибігаєте на вулицю в дощ? Або бачите, як в сніг комунальники асфальтують дорогу? Зазвичай, різкі погодні зміни списують на недбалу роботу синоптиків. 

Бажання розібратись із неточностями прогнозів і дало початок українському стартапу Atmosphere.

Засновник Віктор Долгоп’ятов замислював Atmosphere як систему точного прогнозування погоди. Сенсори Atmosphere, які планують поставити спершу у кількох містах, повинні прогнозувати погоду на конкретній точці в радіусі 200 метрів.

Як це працює? В основі системи – нейромережа, яка завантажує і аналізує показники з основних метеостанцій проєкту — швидкості вітру, якості повітря та атмосферного тиску, навіть рівня акустичного шуму. Окрім цього, нейромережа підтягуватиме дані для аналізу з показників сторонніх метеостанцій, а незабаром – і з супутників NASA. Серед усього масиву інформації штучний інтелект відбере найактуальніші дані, періодично оновлюючи їх.

“Поки можемо робити точні прогнози на чотири години, але працюємо над тим, щоб збільшити показник до кількох діб”.

Стартап, який розмінує поля Донбасу 

Шість українських стартапів, які змінять країну

По центру, одразу перед плакатом з рокерською “козою” – Антон Герасименко, автор стартапу Minect.ai

Чи може розмінування обходитись без ризиків і жертв? Можливо, якщо розміновувати поля з допомогою… дронів. 

Команда проєкту Minect.ai на чолі з Антоном Герасименко працює над створенням першого в світі стартапу з розмінування територій.

Ідея розробити інноваційний комплекс для розмінування територій спала на думку, коли в 2018 році на військовій виставці розговорилися з науковим співробітником інституту при Міністерстві оборони, — розповів Герасименко. 

Система Minect.ai — це взаємодія дронів та обладнання для виявлення вибухівки (ґрунтопроникаючих радарів, металодетекторів, тепловізорів та штучного інтелекту). 

За задумом розробників стартапу, сапери майбутнього дистанційно розміновуватимуть поля — з безпечної для життя сапера дистанції.

За рік вже планують тестувати винаходи на військових полігонах, каже Герасименко.  

Стартап, що подарує квитки в кіно за утилізовані пляшки

Шість українських стартапів, які змінять країну

Дмитро Кухарев, співзасновник стартапу Greenbin.app

Завдяки додатку Greenbin.app кожен зможе обміняти пластикову пляшку на знижки. 

Хочемо завдяки зручній системі винагороди стимулювати кожного направити пластикову пляшку за адресою, — каже співзасновник Greenbin.app Дмитро Кухарев.  

Поки що цікавинок, які вмотивують людей більш цілеспрямовано шукати смітники, а не розкидати сміття де прийдеться, не так і багато. Це подарунки на кшталт квитків у кіно. 

Особливо така система винагород драйвить дітей та підлітків. Завдяки заохоченням планують переробляти до 90% сміття, каже Кухарев. 

Стартап, що врятує рибу і океани

Шість українських стартапів, які змінять країну

Жодна риба не буде виловлена дарма – суворо під замовлення, кажуть у Seadora. А привезуть її вам звідки забажаєте – від узбережжя Тихого океану у Південній Америці до Північного моря біля Норвегії.

SeaTech — новий напрям серед стартапів, спрямований на порятунок морських жителів і збереження ресурсів Світового океану.

Саме у цій сфері працює стартап Seadora. Головною місією для себе він вважає роботу без відходів морепродуктів та прямий продаж риби із розподілом премії рибалці, а не посередникам.

Як це працює? Зараз клієнти Seadora замовляють рибу просто з іншого кінця світу — чи то з Ісландії, чи то з Греції, з США або з Японії.

Але замість того, щоб виловлювати цілі косяки риби, Seadora виловлюють тільки ту, яку замовили. Доставляють її прямо з місця вилову авіатранспортом. 

Покупець отримує рибу на другий-третій день після вилову, а відсоток невикористаних морепродуктів  — практично нульовий, — кажуть автори стартапу. 

Источник: shotam.info/

Новости портала «Весь Харьков»


Апрель
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
 
Архив новостей

Ми рекомендуємо

  • Рощинская — доставка воды в Харькове на сайте vodar.in.ua.

Юридичне забезпечення порталу

Адвокат
СМОРОДИНСЬКИЙ
Віктор Семенович